Workshop

Pop-Up techniek

Pop-Up techniek

In het voorjaar van 2018 is voor de eerste keer een Pop-Up techniek voor Westlandse basisscholen georganiseerd. De Pop-Ups zijn ontwikkeld om leerlingen in het basisonderwijs en de kinderopvang te verbinden met de actuele en bijzondere kennis en kracht van het Westlandse bedrijfsleven. De Pop-Ups bieden materialen en kennis zodat leerlingen zelf kunnen bouwen en experimenteren op een grotere schaal en met meer expertise dan in de eigen school- of kinderopvanglocatie mogelijk is. Door het aanbieden van Pop-Ups biedt WNTweb kinderen de kans hun eigen interesses te ontdekken en talenten te ontplooien. De eerste Pop-Ups in 2018 zijn opgebouwd rond het thema water en zijn met veel enthousiasme ontvangen. De lessen, inclusief Begeleiding, worden op de locatie van de ingeschreven school uitgevoerd.

Vier subthema’s water

1. Multimediafilter en archimedespomp (groep 1 t/m 4)
Hier maken de kinderen eerst van een waterflesje een multimediafilter. Vervolgens pompen ze het gereinigde water met een eigen gemaakte archimedespomp (vijzelpomp) naar de plantjes. Het filter gaat na de Pop-Up mee naar huis.

2. Onderzoek spuittechniek (groep 5 t/m 8)
Hier gaan de kinderen aan de slag met spuittechniek. Ze moeten eerst een eigen druksysteem vullen en op druk brengen met een fietspomp om vervolgens op zoek te gaan naar de verschillen tussen de diverse sproeiers en drukken. In het tweede deel bouwen ze een spuitboom, stellen deze af en bekijken ze het spuitresultaat met een blacklight lamp.

3. Plunjer- en centrifugaalpomp (groep 6 t/m 8)
Van PVC worden plunjer- en centrifugaalpompen gemaakt die aan het einde van de workshop ook daadwerkelijk water verpompen. De kinderen maken in tweetallen één pomp.

4. Watergeefsysteem (groep 6 t/m 8)
Wat zijn sensoren en wat doen die in een kas? De kinderen gaan eerst aan de slag met een vochtigheids-, ultrasoon- of PH-sensor. Hierna bouwen ze van Lego een pomp en mixer en sluiten deze aan op een programmeerbare Legosteen die vervolgens een plantje water geeft. Ook leren ze dat er meerdere oplossingen zijn voor één probleem.

Inschrijven voor de Pop-Up water
In de periode april-juni 2019 is het voor basisscholen mogelijk in te schrijven voor de water Pop-Up 2019. Op dit moment zijn er maximaal 30 lessen te boeken, op basis van de ervaringen van vorig jaar is het advies niet te lang te wachten met boeken.

Voor meer informatie of boeken van de Pop-Up water kunt u contact opnemen met WNTweb programmamanager techniek, Paul Steyn e-mail: p.steyn@planet.nl of 06-51266587.

Praktische informatieNaaldwijk

Datum:
ma 1 apr 2019 t/m zo 30 jun 2019

Prijs:
gratis

Organisatie/organisator:
WNTweb (voorheen SOB Westland)

Meer informatie:

Thema's

Natuur
Techniek
Tuinbouw
Water

Mijn WNTWeb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.