Dag van de Westlandse Techniek

Dossier: Dag vd Westlandse Techniek

11e editie dag van de Westlandse Techniek
Op vrijdag 28 september 2018 is voor de 11e keer de dag van de Dag van de Westlandse Techniek gehouden. Bijna 1.200 Westlandse basisschoolleerlingen uit groepen 7 of 8 zijn bij 2 ‘techniek’ bedrijven in het Westland op bezoek geweest, er deden 60 bedrijven mee aan de dag. Twee keer een bezoek van een uur aan een bedrijf, dat is de opzet van de ochtend (9.00-10.00 en 10.30-11.30 uur). 

De Dag van de Westlandse Techniek wordt door WNTweb (voorheen SOB Westland) georganiseerd i.s.m. ISW Hoge Woerd en de convenantpartners van ISW. De leerlingen krijgen allemaal een T-shirt met de opdruk ‘Dag van de Westlandse Techniek 2018’, de leerlingen zijn op die manier tijdens de bezoeken goed herkenbaar in de bedrijven en mogen na afloop het T-shirt houden. De financiering van de shirts is mogelijk gemaakt door de convenantpartners metaal, instalelektro en bouwbreed die samenwerken met ISW.

Beeldvorming
Het doel van de dag is een interessante en leerzame ochtend voor de leerlingen te organiseren, maar vooral ook de leerlingen een goed beeld te geven over de mogelijkheden in de techniek en vooral hun toekomstmogelijkheden. De ervaring leert dat de leerlingen nog weinig beeld hebben van een toekomst in de techniek. Dat is ze uiteraard helemaal niet kwalijk te nemen, zeker tegenwoordig kom je niet zomaar in een bedrijf. De meeste bedrijven zijn uit het dorpsbeeld verdwenen en zijn voor de leerlingen ver weg op een bedrijventerrein gevestigd.  

Belang betrokken partijen
Er ligt voor alle betrokken partijen een groot belang om de techniek onder de aandacht te brengen, de vraag naar technische mensen is groter dan ooit. In allerlei sectoren en op verschillende niveaus zijn technische mensen hard nodig, nu en in de toekomst. De leerlingen kunnen met eigen ogen zien dat een carrière in de techniek of technologie veel kansen biedt voor vakmensen in diverse functies.

    

   

Waardevolle ervaringen tijdens 10e Dag van de Westlandse Techniek 2017

Vrijdag 6 oktober 2017 bezochten bijna 1.300 kinderen (groep 7/8) diverse bedrijven tijdens de Dag van de Westlandse Techniek. Bij deze 10e editie was de belangstelling voor deelname van scholen én van bedrijven groot. In de techniek groeit de vraag naar goed geschoolde mensen, soms noodzakelijk voor verdere groei van het bedrijf. Investeren in de jeugd dus, bij de Dag van de Westlandse Techniek. Uniek was deze keer de lancering van het digitale platform WNT-web.

Ervaring nemen ze mee

Tijdens de bezoeken zijn voornamelijk geïnteresseerde leerlingen gezien. Bedrijven grepen hun kans een breed aanbod van techniek te laten ervaren. Bij SolarNRG in Poeldijk bedienden de kinderen van de Mauritsschool de machines. Vervolgens plaatsten ze als teamzelf een zonnepaneel; ze ondervonden een temperatuurdaling bij de door hen zelf gecreëerde schaduw. Dat een verzorgingshuis ook veel met techniek te maken heeft, ervaarden kinderen van basisschool Verburch-Hof bij De Terwebloem. In de tillift bijvoorbeeld, en met de moderne Silverfit, waarbij ouderen door middel van aanwijzingen op het beeldscherm in beweging zijn en tegelijkertijd hun geheugen trainen. Weboma ontving kinderen op de bouwplaats van de school De Blinkerd, in aanbouw. Interessant om de nieuwe school in de bouwfase te zien! Op deze unieke bouwlocatie vond ná het bezoek eveneens de lancering van WNTweb.nl plaats, dé digitale plek waar natuur- en techniekeducatie wordt aangeboden.

Kennismaken met techniek

Techniek komt vaker in lespakketten van scholen voor. Kinderen zijn dan ook beter dan voorheen voorbereid op de bezoeken. Ook bedrijven bieden een gevarieerd programma om de veelzijdigheid van de technieksector te laten ervaren. Inspelen op de toekomst. De Dag van de Westlandse Techniek wordt georganiseerd door SOB Westland en is een initiatief van de convenanten van Westlandse technische bedrijven, verbonden aan ISW Hoge Woerd. Het doel van de dag is kinderen al op jonge leeftijd kennis laten maken met techniek in de praktijk en de vele uiteenlopende mogelijkheden in het Westland.

Dag van de Westlandse Techniek 2016

Op de laatste vrijdag van september bezochten 1.339 leerlingen uit groep 7 of 8 van Westlandse basisscholen 58 bedrijven in de regio Westland. Elke groep kreeg 2 keer een uur de gelegenheid om kennis te maken met een bedrijf met techniek. De deuren gingen speciaal deze ochtend open om de kinderen te ontvangen en ze vooral te laten zien wat er aan techniek in de bedrijven is.