Eerste pop-up Watertechniek

Gepubliceerd op woensdag 23 mei 2018

Dinsdag 22 mei jl. is de eerste pop-up watertechniek gehouden, leerlingen uit groep 1 en 2 van de Aventurijn in Maasdijk hadden de primeur en gingen in een tent op het schoolplein aan de slag met het maken van een filter en een eenvoudige pomp. De water pop-up is een nieuwe activiteit van de nieuwe organisatie Westland Natuur en Techniek Web (WNTweb). De naam WNTweb is nieuw, het is de samenvoeging van Westlandse Natuur en Milieu Educatie (WNME) en SOB Westland. Beide organisaties zijn bijna 10 jaar geleden ontstaan en werkte al bij verschillende projecten samen, vanaf maart jl. is het één organisatie geworden, WNTweb.

Aan de slag met techniek

Voor de leerlingen van basisschool de Aventurijn in Maasdijk begon de ochtend met een korte uitleg in de klas. Paul van den Bos van WNTweb vertelde over het belang van schoon water voor de plant. Dat is niet altijd beschikbaar, dus was de eerste opdracht water schoonmaken door middel van een zandfilter. Maar waar haal je vlak bij school vies water vandaan…? Op het schoolplein ging de stofzak van de stofzuiger van school in een grote bak met water. De leerlingen vonden het prachtig, lekker vies water maken. Uit kleine waterflesjes werd de bodem geknipt, de schroefdop eraf, een lapje stof voor de opening en ondersteboven gevuld met fijn zand, grof zand en grind en zo omgebouwd tot een zandfilter. Zo werd het water weer ‘schoon’.

Hoe krijgen we het schone water weer bij de planten? De tweede opdracht was daarom het maken van een eenvoudig pompje. Met een stukje buis, een slang en wat klein materiaal werd een Archimedes pomp gemaakt. Op die manier konden de kinderen het schone water uit een bakje weer naar de plantjes pompen.

Om niet te vergeten…

De plantjes kregen uiteindelijk weer water, de leerlingen hebben een onvergetelijke ochtend gehad. Zelf het water vies maken, weer schoon maken en het naar de planten pompen. Een interessante doe-ervaring die goed aansluit bij de doelstelling van WNTweb. Natuur en techniek zijn in de huidige en toekomstige wereld steeds meer met elkaar verbonden en moeten bijdragen aan het behoud van een leefbare toekomst. De leerlingen van nu krijgen later misschien wel een rol in voldoende goed water voor mens en natuur. De kinderen maken zo op jonge leeftijd kennis met de techniek in de praktijk.

De komende weken gaat de pop-up water langs 15 klassen en BSO’s. Naast het maken van zandfilters en Archimedes pompen gaan de kinderen ook plunjer en centrifugaalpompen maken alsmede het testen van verschillende soorten sproeiers. Daarnaast gaan een aantal groepen een kleine tuinbouwcomputer programmeren die de waterkwaliteit meet en bijstelt en zelf bepaald of de plantjes water moeten krijgen.

Het materiaal om de pompen te bouwen en de spuitproeven uit te voeren is beschikbaar gesteld door de Van der Ende Groep uit Maasdijk. De flesjes voor de zandfilters door de Albert Hein te Honselersdijk en de LEGO Ev3 robots door Bibliotheek Westland. De chrysanten voor de spuitproeven worden beschikbaar gesteld door Zentoo.