Water Pop-Up op Waterpop

Gepubliceerd op donderdag 4 juli 2019

Water Pop-Up WaterPop

Een Water Pop-Up op Waterpop 2019. Toepasselijker kan toch bijna niet?
Water is van cruciaal belang voor ons maar ook voor de tuinbouwsector. Tevens heeft de tuinbouwsector behoefte aan technici. WNTweb heeft met deze achtergrond een viertal workshops ontwikkeld om kinderen in het basisonderwijs al in een vroeg stadium kennis te laten maken met water en techniek. Op een leuke en speelse wijze komen de kinderen hiermee in aanraking.

Op Waterpop, dat dit jaar wordt gehouden op zaterdag 10 augustus, kunnen de kinderen aan de slag met onderstaande activiteiten:

 • Zandfilter maken (4 t/m 12 jaar)
  Hoe krijg je vies water weer schoon? De kinderen gaan dit zelf onderzoeken door het bouwen van een zandfilter. De vulling van het filter, met de diverse soorten zand, mogen ze zelf bepalen. Welk vulling werkt het best?
 • Rietjespompen (4 t/m 12 jaar) / Buispompen (8 t/m 12 jaar)
  Water stroomt normaal gesproken altijd naar het laagste punt. Pompen kunnen ervoor zorgen dat water omhoog stroomt. Maar hoe werken deze “centrifugaal” pompen? De kinderen komen hier zelf achter door een rietjespomp of buispomp te maken. De pomp mag mee naar huis!

Daarnaast kan er die dag informatie worden ingewonnen over de gastlessen die WNTweb op school kan verzorgen.

 1. Gastles water, LEGO Tuinbouwcomputer
  Bijna alles in een tuinbouwkas wordt tegenwoordig geregeld door een tuinbouwcomputer. De kweker stelt deze in en aan de hand van sensoren wordt “alles” verder geregeld. Maar wat zijn eigenlijk sensoren en hoe grijpen die in op een “regeling”?
 2. Gastles water, plunjerpomp
  In de tuinbouw wordt er veel gebruik gemaakt van pompen. Allereerst natuurlijk om de planten water te geven, maar ook om de kas te verwarmen, vuil water te verpompen en gewasbescherming uit te voeren. Maar hoe werkt zo een pomp nu eigenlijk? In deze workshop leren de kinderen het principe achter een zogenaamde verdringerpomp.
 3. Gastles water, spuittechniek
  In de tuinbouw wordt er veel gebruik gemaakt van spuittechniek om de planten water te geven en gewasbeschermingsmiddelen te vernevelen. Maar hoe werkt zo’n sproeier, wat voor soorten sproeiers zijn er en hoe ziet zo’n spuitbeeld er nu eigenlijk uit?
 4. Gastles water, zandfilter en vijzelpomp
  Al sinds mensenheugenis is water van levensbelang voor mensen en planten. We hebben simpel gezegd water nodig om te blijven leven. Het liefste schoon water wat we kunnen drinken en transporteren. Tijdens deze workshop laten we de kinderen inzien dat je water eenvoudig kan filteren met zand en dat water niet vanzelf omhoog stroomt maar dat je hiervoor een pomp nodig hebt.