50 Dingen die je gedaan moet hebben in Corona-tijd

Dossier: 50 Dingen die je gedaan moet hebben in Corona-tijd

Westland Natuur en Techniek Web (WNTweb) lanceerde in maart 2021, samen met haar partners, de campagne ‘De 50 dingen die je gedaan moet hebben in Corona-tijd’. Op deze manier wilden de initiatiefnemers jonge Westlanders stimuleren om naar buiten te gaan en op ontdekkingstocht te gaan.  

Tijdens de corona-crisis leven we in een vreemde tijd, waarin veel activiteiten niet kunnen of anders plaatsvinden. Dat is voor iedereen zwaar, maar ook zeker voor kinderen. Daarom sloegen WNTweb en haar partners de handen ineen om deze jonge Westlanders een hart onder de riem te steken. Met de campagne ‘De 50 dingen die je gedaan moet hebben in Corona-tijd’ kregen kinderen 50 ideeën voor activiteiten om samen corona-veilig te doen met het gezin of met vriendjes. Hierdoor gingen kinderen meer naar buiten en leerden zij nieuwe dingen over natuur en techniek.

Avontuurlijk ontdekken
De meeste activiteiten vonden buiten plaats, zoals naar de sterren kijken of vogelvoer maken. Maar ook een knikkerbaan maken en leren figuurzagen stonden op de lijst van activiteiten. Een groot aantal activiteiten kon thuis plaatsvinden, met weinig benodigdheden waardoor ieder kind mee kon doen. Maar er zijn ook activiteiten waarbij het gezin op avontuur gaat buitenshuis, zoals strandjutten en naar de lammetjes gaan.

Winactie
Niet alleen was het leuk om de 50 activiteiten af te strepen, er was ook een leuke winactie aan verbonden. Zo maakte je kans op een bezoek bij een boomklimpark met het hele gezin. Deed je mee als klas of kinderopvang, dan maakte je kans op een gave bootcamp voor heel de groep.

Je kon meedoen door een filmpje of presentatie te maken over de 50 activiteiten die je had uitgevoerd en kon deze voor 16 mei 2021 opsturen naar info@wntweb.nl.

De 50 activiteiten:

 1. Leren figuurzagen
 2. Een happy stone maken
 3. Van een heuvel rollen
 4. Kleddernat in de regen
 5. Maak een gezonde lunch voor je ouders/familie
 6. Een knikkerbaan maken
 7. Vleermuizen spotten
 8. Een dier uit je hand laten eten
 9. Bloemetjes zaaien / poten
 10. Zelf slijm maken
 11. Een natuurschilderij maken
 12. Een vlieger maken
 13. Zet 10.000 stappen op een dag
 14. Naar de wolken kijken
 15. Een muziekinstrument maken
 16. Winterstamppot maken
 17. Sterren kijken
 18. Vogelvoer maken
 19. Over een omgevallen boom lopen
 20. Tegen de wind leunen
 21. In een holle boom kijken
 22. Doe een GPS tocht in het Staelduinse of Ockenburgse bos
 23. Een vogelhuisje maken (bouwpakketten (goedkoop)beschikbaar stellen)
 24. Op bezoek bij een tuinder
 25. De hoogste toren bouwen van blokken
 26. Kikkerdril zoeken
 27. Vlecht een mandje van materialen uit de natuur
 28. Insecten zoeken
 29. Sla, radijs en snackkomkommertjes zaaien
 30. Je eigen kompas maken
 31. Kikkers vangen en weer vrijlaten
 32. Een ketting van madeliefjes maken
 33. Brood bakken op een kampvuur
 34. Naar de lammetjes
 35. Een zonnewijzer maken
 36. Boomschorsafdrukken maken met wasco
 37. Insectenhotel maken
 38. Fluiten op een grasspriet
 39. In een boom klimmen
 40. Zwemmen in natuurwater
 41. Een raket bouwen en afschieten
 42. Slootje springen
 43. Maak een natuurquiz of een speurtocht door je eigen dorp
 44. Naar vogels luisteren
 45. Strandjutten
 46. Een hut bouwen
 47. In de modder spelen
 48. Op blote voeten lopen
 49. Een zandkasteel maken
 50. Een gerecht maken met groente uit de moestuin

Download hier de poster voor het afvinken van je activiteiten:


Tips:

Doe ‘dingen’ in het bos! In het Staelduinse – en Ockenburgse bos kun je heel goed:

 • Een natuurschilderij maken
 • 10.000 stappen zetten
 • Over een omgevallen boom lopen
 • In een holle boom kijken
 • Insecten zoeken
 • Boomschorsafdrukken maken met wasco
 • In een boom klimmen
 • Naar vogels luisteren


Nummer 37. Zo maak je een insectenhotel
Er zijn tegenwoordig veel te weinig plekken waar insecten een nest kunnen maken. Help ze een handje en maak een insectenhotel! Ga je voor een simpel hotel of een super-de-luxe droomhotel? Natuurmonumenten laat zien hoe je de verschillende varianten maakt, klik hier voor meer informatie.
Of raadpleeg de volgende link voor extra informatie: https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/hoe-maak-je-een-insectenhotel

Nummer 2 van de #50-dingen: Maak eens een Happy Stone: een beschilderde steen, die je ergens neerlegt om de vinder blij te maken. Een Happy Stone die je vindt, mag je houden of ergens anders neerleggen om weer iemand anders blij te maken. Het doel is dat de stenen ‘op reis’ gaan en steeds nieuwe vinders blij maken. Op Facebook kan je de Happy Stones Westland DL (De Lier)-groep volgen om inspiratie op te doen!
#happystones #happystoneswestland #westland #wntweb #50-dingen #goedbezigWestland

Nummer 26 van de ’50 dingen die je gedaan moet hebben in Corona-tijd’ is kikkerdril zoeken! Daar is het van maart tot mei een goede tijd voor. Na ongeveer 6 weken krijgen de kikkervisjes pootjes. Langzaam verdwijnt hun staart en krijgen ze longen. Nu kunnen de kikkers het water verlaten en hun eerste sprongetjes aan land zetten. Wil je dit eens van dichtbij bekijken? Op de website van Natuurmonumenten zie je hoe je dit aanpakt:
https://www.natuurmonumenten.nl/speeltips/van-kikkerdril-tot-kikker

Nummer 18 van de #50-dingen die je gedaan moet hebben in Corona-tijd is vogelvoer maken. Nu het weer zo koud is, kunnen de vogels wel een extra snack gebruiken. Met behulp van leuke vormpjes maak je de mooiste kunstwerken. Eigenlijk te mooi om op te eten, maar ja, leg dat die vogels maar eens uit 😉
Kijk op de website van Natuurmonumenten hoe je dat doet:
Zo maak je zelf vetbollen

Nummer 41 Wat is er nou gaver dan je eigen waterraket maken en afschieten? Daarom staat deze activiteit in de 50 dingen die je gedaan moet hebben in Corona-tijd. Op deze website kun je zien hoe het werkt. Heel makkelijk, en supercool! Waterraket maken.

Nummer 30 van de #50-dingen is het maken van een kompas. Als je de weg kwijt bent, dan is het handig om te weten welke kant je opgaat. Hiervoor kun je een kompas gebruiken. De wijzer van een kompas wijst altijd naar het noorden. Hoe je zelf een kompas kunt maken, zie je op deze website:  https://studio.hetklokhuis.nl/project/49/Kompas

Vliegeren is hartstikke leuk om te doen. En je hebt alleen wat wind en een vlieger nodig. Nou kunnen die vliegers behoorlijk duur zijn, maar je kunt ze ook zelf maken! Het is nummer 12 van ‘de 50 dingen die je gedaan moet hebben in Corona-tijd’. Bekijk het stappenplan op: https://www.natuurkundeproefjes.nl/knutselen/kruisvlieger-maken/

Nummer 15 van de ’50 dingen die je gedaan moet hebben in Corona-tijd’ is het maken van een muziekinstrument. En dat kan heel goed met materialen uit de natuur! Kijk maar eens op:
https://www.yumpu.com/nl/document/read/19712034/er-zit-muziek-in-de-natuur-lnebe

Wist je dat je tuin eigenlijk een soort van dierentuin is met mini-diertjes? Kinderen zijn vaak erg geïnteresseerd in al dit kleine leven in en rondom jullie huis. Nummer 28 van de #50-dingen die je gedaan moet hebben in Corona-tijd is een leuke activiteit met kinderen: insecten zoeken. Welke diertjes vind je zoal in de tuin of op het balkon? En hoe herken je ze? Hier lees je er alles over: https://natuurinjestad.nl/insecten-zoeken-in-de-tuin/

Nummer 32 van de #50-dingen die je gedaan moet hebben in Corona-tijd is het maken van een ketting van madeliefjes. Die groeien nu volop! Lees hier hoe je zo’n prachtige ketting maakt! ?
Natuurmonumenten: je eigen bloemenketting maken

Heb je wel eens een vleermuis gezien? Zodra het buiten schemert, komen ze tevoorschijn. Ze vliegen door de lucht op zoek naar insecten. Je kunt een vleermuis foppen door een steentje in de lucht te gooien. Wie weet duikt hij eropaf om te kijken wat voor lekker diertje daar vliegt. Ga jij deze zomer ook vleermuizen spotten? Streep deze activiteit, nummer7, dan af van de #50-dingen die je gedaan moet hebben in Corona-tijd! (Klik op de link op deze pagina voor het downloaden van de poster.)