Dag van de Westlandse Techniek

Dossier: Dag van de Westlandse Techniek

Elk jaar wordt op de laatste vrijdag in september in het Westland de Dag van de Westlandse Techniek georganiseerd. Een laagdrempelig bezoek van basisscholen aan techniekbedrijven. Leerlingen van groepen 7 en 8 maken kennis met twee techniekbedrijven, een bezoek van 9:00-10:00 uur en een bezoek van 10:30-11:30 uur. Voor een indruk van de eerdere edities, zie de onderstaande foto’s en teksten.

Dag van de Westlandse Techniek 2023

In 2023 is de Dag van de Westlandse Techniek gehouden op vrijdag 29 september 2023. Bijna 1200 leerlingen uit groep 7 en 8 zijn bij 2 bedrijven op bezoek geweest. In totaal hebben 49 bedrijven meegewerkt aan deze dag. Dank voor jullie medewerking! Voor een impressie van deze dag, zie de onderstaande foto’s.


Dag van de Westlandse Techniek 2022
Ruim 1000 kinderen steken hun handen uit de mouwen tijdens de Dag van de Techniek.

WNTweb heeft op 30 september 2022 de jaarlijkse Dag van de Westlandse Techniek georganiseerd. In totaal 1070 basisscholieren uit de groepen 7 en 8 maakten kennis met de veelzijdigheid in de techniek. Elke klas bezocht twee techniekbedrijven in de Westlandse regio. 

WNTweb heeft dit jaar 45 bedrijven bereid gevonden de deur voor de leerlingen open te zetten. De vakmensen brachten in eenvoudige woorden hun passie voor techniek over op kinderen in de leeftijd van 9-12 jaar. Het programma was aansprekend, leerzaam én leuk! In twee bezoeken van elk een uur kregen de kinderen een goed beeld van wat de bedrijven maken. Ze daalden zelf af in het riool bij Van Der Valk & De Groot, keken mee met de lassers bij Duijnisveld Kasconstructies en gingen metselen en tegelzetten op diverse bouwplaatsen. Zo ervaarde de toekomstige generatie op een laagdrempelige manier wat er komt kijken bij het werk in de techniek.  

Dag van de Westlandse Techniek 2021
Vorig jaar was er vanwege corona geen dag van de Westlandse techniek, dit jaar zijn de deuren van bedrijven weer opengegaan om de leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool te ontvangen. Ruim 500 leerlingen bezochten op vrijdag 24 september in regio Westland bedrijven die actief zijn in de techniek. Al jong een beeld krijgen van wat er in de techniek allemaal mogelijk is en welke mooie kansen er zijn, is het doel van deze jaarlijkse activiteit. De leerlingen hebben met hun klas twee bedrijven bezocht. Enthousiaste eigenaren of medewerkers van de bedrijven vertelden met passie over hun werk en lieten zien wat er zoal aan producten en hoe deze producten in de bedrijven worden gemaakt. Een korte doe-activiteit is steevast het succes van de dag van de Westlandse techniek.

Vorig jaar zijn er als alternatief vlogs gemaakt over een aantal bedrijven. Om de leerlingen voor te bereiden op editie 2021 is er uit deze vlogs een compilatie gemaakt. In dit filmpje is er speciale aandacht voor het internationaal werken van vele Westlandse bedrijven.  Het initiatief WestlandWerelds is een website met een kaart van de wereld, waarbij je in een overzicht kunt zien waar Westlandse bedrijven en organisaties met o.a. duurzaamheidsdoelstellingen actief zijn. Bekijk het filmpje via deze link: https://vimeo.com/606739212/ef4e2e76a4
Klik hier om de pagina van WestlandWerelds te bekijken.

Maand van de Westlandse Techniek 2020
In 2020 is in verband met corona geen dag van de Westlandse techniek gehouden, maar ruim een maand van de Westlandse techniek. Vanaf september tot de herfstvakantie is er elke week een nieuwe vlog met een inkijkje in de techniek binnen het Westland gepubliceerd, dit betreft in totaal zes techniekvlogs. (Dit in aanvulling op de vlogs over de natuur die al eerder in juni en juli zijn gepubliceerd.)

Bekijk onze pagina ‘Vlogs‘ voor een overzicht van zowel de natuur- als techniekvlogs.

Dag van de Westlandse Techniek 2019
Op vrijdag 27 september werd voor de 12e keer de dag van de Dag van de Westlandse Techniek gehouden. Bijna 1.700 Westlandse basisschoolleerlingen uit groepen 7 of 8 gingen bij twee ‘techniek’ bedrijven in het Westland op bezoek, er deden in totaal 67 bedrijven mee aan deze dag. Twee keer een bezoek van een uur aan een bedrijf, dat was de opzet van de ochtend (9.00-10.00 en 10.30-11.30 uur). De Dag van de Westlandse Techniek wordt ieder jaar door WNTweb georganiseerd in samenwerking met ISW Hoge Woerd en de convenantpartners van ISW. Voor de veiligheid onderweg en in de bedrijven zijn er vanaf de 12e editie oranje hesjes voor de leerlingen beschikbaar gesteld met de opdruk ‘Dag van de Westlandse Techniek’. De financiering van de hesjes werd mogelijk gemaakt door de convenantpartners metaal, instalelektro en bouwbreed die samenwerken met ISW.

Beeldvorming
Het doel is, zoals ieder jaar, een interessante en leerzame ochtend voor de leerlingen zodat deze leerlingen een goed beeld krijgen over de mogelijkheden in de techniek. Zelf ervaren is een mooie kans, je komt tegenwoordig niet zomaar in een bedrijf. De meeste bedrijven zijn uit het dorpsbeeld verdwenen en zijn voor de leerlingen ver weg op een bedrijventerrein gevestigd. Er ligt voor alle betrokken partijen een groot belang om de techniek onder de aandacht te brengen en te laten zien! De vraag naar technische mensen is groot, in allerlei sectoren en op verschillende niveaus zijn technische mensen hard nodig, nu en in de toekomst. De leerlingen kunnen met eigen ogen zien dat een carrière in de techniek of technologie veel kansen biedt voor vakmensen in diverse functies.


Dag van de Westlandse Techniek 2018
Op vrijdag 28 september 2018 is voor de 11e keer de dag van de Dag van de Westlandse Techniek gehouden. Bijna 1.200 Westlandse basisschoolleerlingen uit groepen 7 of 8 zijn bij twee ‘techniek’ bedrijven in het Westland op bezoek geweest, er deden totaal 60 bedrijven mee aan deze dag. Twee keer een bezoek van een uur aan een bedrijf, dat was de opzet van de ochtend (9.00-10.00 en 10.30-11.30 uur). 

Het doel is een interessante en leerzame ochtend voor de leerlingen, de leerlingen krijgen een goed beeld over de mogelijkheden in de techniek. Zelf ervaren is een mooie kans, je komt tegenwoordig niet zomaar in een bedrijf. De meeste bedrijven zijn uit het dorpsbeeld verdwenen en zijn voor de leerlingen ver weg op een bedrijventerrein gevestigd. Er ligt voor alle betrokken partijen een groot belang om de techniek onder de aandacht te brengen en te laten zien! De vraag naar technische mensen is groot, in allerlei sectoren en op verschillende niveaus zijn technische mensen hard nodig, nu en in de toekomst. De leerlingen kunnen met eigen ogen zien dat een carrière in de techniek of technologie veel kansen biedt voor vakmensen in diverse functies.

De Dag van de Westlandse Techniek wordt door WNTweb (voorheen SOB Westland) georganiseerd in samenwerking met ISW Hoge Woerd en de convenantpartners van ISW. De leerlingen kregen allemaal een T-shirt met de opdruk ‘Dag van de Westlandse Techniek 2018’, de leerlingen waren op die manier tijdens de bezoeken goed herkenbaar binnen de bedrijven en mochten na afloop het T-shirt houden. De financiering van de shirts werd mogelijk gemaakt door de convenantpartners metaal, instalelektro en bouwbreed, die samenwerken met ISW.

Beeldvorming
Het doel van de dag was een interessante en leerzame ochtend voor de leerlingen te organiseren, maar vooral ook de leerlingen een goed beeld te geven over de mogelijkheden binnen de techniek en vooral hun toekomstmogelijkheden. De ervaring leert dat de leerlingen nog weinig beeld hebben van een toekomst in de techniek. Dat is ze uiteraard helemaal niet kwalijk te nemen, zeker tegenwoordig kom je niet zomaar in een bedrijf. De meeste bedrijven zijn uit het dorpsbeeld verdwenen en zijn voor de leerlingen ver weg op een bedrijventerrein gevestigd.  

Belang betrokken partijen
Er ligt voor alle betrokken partijen een groot belang om de techniek onder de aandacht te brengen, de vraag naar technische mensen is groter dan ooit. In allerlei sectoren en op verschillende niveaus zijn technische mensen hard nodig, nu en in de toekomst. De leerlingen kunnen met eigen ogen zien dat een carrière in de techniek of technologie veel kansen biedt voor vakmensen in diverse functies.