Educatie aanbod

Excursie : "Stilte naast de Stad" les bij Boerderij Dijkshoorn

Boer voor een dag

Hallo! 

Wij, Kees en Nieske Dijkshoorn, hebben een melkveebedrijf in het midden van de Duifpolder te Maasland. Op het bedrijf zijn 100 melkkoeien en 45 stuks jongvee. Ook hebben we 40 fokschapen die lammeren in de maanden februari tot en met april. Wij zijn inmiddels de derde generatie Dijkshoorn die woont op deze boerderij. De vorige generaties hebben elk 40 jaar op deze boerderij gewerkt. Wij hebben in 2000 de boerderij overgenomen. 

Het woonhuis is van rond 1700 en zit aan de stal vast. In 1976 is er een ligboxenstal aangebouwd en in 1977 is de grupstal, die vastzit aan het huis, gerenoveerd. In 2005 is de oude ligboxenstal gerenoveerd en verdubbeld in grootte. De laatste verandering is van 2013. Toen hebben we een 20 stands Rapid-exit melkstal naast de ligboxen-stal gebouwd en deze is in januari 2014 in gebruik genomen. 

De boerderij is gebouwd op een kreekrug die op meerdere plaatsen door de polder loopt. Een kreekrug is een rug van klei en zand die door de polder ligt, terwijl de rest van de polder laag ligt. Dit kan wel meer dan een meter schelen, het lage gedeelte van de kreekrug bestaat uit veen. In het voorjaar zitten er veel weidevogels, zoals de kievit, grutto, tureluur en scholekster. 

Er wordt actief aan weidevogelbeheer gedaan. Zoals mozaïekbeheer (niet alles in een keer maaien maar in 3 of 4 keer). Vluchtstroken laten staan waar veel jonge vogels zitten, maar ook door te spelen met de bemesting om de grasgroei hier en daar wat af te remmen. Zo is er voor de jonge pullen gras wat lang genoeg is om in te schuilen, maar ook weer niet te lang wordt, zodat het plat ligt (een dankbaar en tijdrovende klus). 

Op het erf is een boomgaard met oude hoogstamfruitbomen, waar geprobeerd wordt om die zoveel mogelijk in tact te houden door nieuwe aan te planten en ze elk jaar zelf te snoeien. Enkele oude rassen zijn de Groningerkroon, IJsbout, Brederode, Ermgaard en Perzikpeer. Bij de ingang van het erf is een geriefbosje. Rondom het erf staan knotwilgen en een Elzensingel.

Sinds 2002 zijn we begonnen met kleuterklassen. Ze kwamen naar de boerderij en we gingen een koe melken, kalfjes voeren, schapen voeren, lammetje de fles geven. Soms werd er een schaap geschoren, een rondje met de trekker en wagen door het weiland, etc. Een ochtendvullend programma. Later kwam het verzoek om groep 7 les te gaan geven. Een bezoek op de boerderij, een koe melken (zelf proberen melk uit een speen te stralen). En dan de rest van de ochtend 2 uur met een lesboekje bij de dieren in het hok opdrachten in en rond de boerderij uitvoeren. Vooral het beleven is erg belangrijk en natuurlijk mag ook een weidevogel opdracht niet ontbreken! De laatste jaren komen de scholen ook uit Den Haag. En ook groepen van speciaal onderwijs weten inmiddels de weg naar de boerderij te vinden. Deze groepen geven heel veel voldoening. Wie weet wat er nog meer mogelijk is! Een bezoek plannen op onze boerderij, vraag naar de mogelijkheden. Voorlopig hebben we een aantal dagen opgezet om in te schrijven, maar in overleg kunnen we vaak veel regelen.

Groeten Kees en Nieske Dijkshoorn


Wat houdt het bezoek in: 

Stilte naast de Stad
Een excursie op locatie met vooraf in de klas een voorbereiding met het aangeboden lesmateriaal.  Al eeuwenlang wonen en leven er boeren in Midden-Delfland dat ingeklemd ligt tussen de steden Den Haag, Delft, Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen. Om de kinderen uit de omliggende steden en dorpen kennis te laten maken met het boerenleven, organiseert de Agrarische Natuurvereniging Vockestaert in samenwerking met ZuivelNL en de natuur- en milieueducatie (NME) centra van Delft, Schiedam, Vlaardingen, Den Haag, het Westland en Maassluis de les ‘Stilte naast de Stad’.

Kinderen uit de stad hebben vaak geen idee hoe het leven op de boerderij eruit ziet. Vragen als ‘Slaapt u ook in het stro?’ of ‘Geven de bruine koeien chocolademelk?’ worden regelmatig gesteld aan de boeren. Reden te meer om een bezoek aan een boerderij te organiseren.

Voor meer informatie raadpleeg: http://www.vockestaert.nl/vockestaert-junior/, de brochure boerderijeducatie-2020 en de  Lesbrief boerderij Kees en Nieske Dijkshoorn.

Bekijk ook het filmpje "Met je klas naar de boerderij" van Boerderij Educatie Nederland.

Doelgroepen

  • BSO 10-12 jaar
  • PO groep 3
  • PO groep 4
  • PO groep 6
  • PO groep 7
  • PO groep 8

Disciplines

  • Dieren
  • Natuur

Duur
Maximaal 2 uur

Voorwaarden

De excursie is beschikbaar voor de onderbouw groep 3 en 4, de bovenbouw groep 7 en 8 en vindt plaats van 9:30 - 11:30 uur.

Mochten de data u niet uitkomen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen, zodat we kunnen kijken wat het beste uitkomt!!!

Kosten
gratis

Log in om te reserveren
Contact

Tel: 010-5920964
Tel: 06-33741747

Locatie
Duifpolder 5
3155 CA Maasland

Aanbieder

Vockestaert

Bezoekadres (hoofd)locatie
Duifpolder 5
3155 CA Maasland

Tel: 010-5920964
Mobiel: 06-33741747

Mijn WNTWeb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.