Educatie aanbod

Excursie : "Stilte naast de Stad" les op Boerderij Hoeve Bouwlust

Boer voor een dag

Wil en zoon Peter de Vette hebben met hun familie een breed bedrijf met ook een boerencamping en een boerderijwinkel. Het brede bedrijf organiseert boerenactiviteiten en faciliteert het zuivellokaal van Delflandshof. Wil is bij de ontwikkeling en start van de boerderij-educatie in Midden-Delfland actief bezig geweest, maar door het wegvallen van de melkveehouderij op het bedrijf, is hij tijdelijk gestopt met de lessen.

Sinds Peter weer een startende melkveehouder is, staat het bedrijf weer open om schoolklassen te ontvangen. Veel kinderen weten niet wat er zich achter de staldeuren van een boerderij afspeelt. De klas gaat op bezoek bij een melkveehouderij in de omgeving en maakt kennis met de boer en zijn bedrijf. Na de inleiding gaan de kinderen in groepjes, met opdrachtenboekjes, alles zelf ontdekken. “Wij produceren van oudsher al voor de stad en we zijn met rust, ruimte en natuur een rustpunt voor stadsbewoners.” 

De boerderij is volledig ingericht om recreanten van het boerenleven te laten proeven. Naast 10 melkkoeien en 60 stuks jongvee zijn er ongeveer 40 schapen, konijnen, kippen, katten en cavia’s. De elektriciteit wordt opgewekt door 135 zonnepanelen. 

Kinderen maken kennis met een melkveehouderij en ervaren wat er allemaal moet gebeuren, voordat ons pak melk in de supermarkt ligt. Het lesmateriaal staat op de website van www.vockestaert.nl onder Vockesteart Junior. Hier is een leuke quiz te maken en er zijn er materialen digitaal. Daarna gaan de kinderen op bezoek bij een melkveehouder. Hij/zij laat het bedrijf zien en vertelt hierover. De kinderen gaan in groepjes allerlei opdrachtjes doen aan de hand van een opdrachtenboekje. O.a. slootonderzoek, verschillende soorten voeding bekijken en ook zien ze hoe er gemolken wordt.

Wat houdt het bezoek in:

Stilte naast de Stad
Een excursie op locatie met vooraf in de klas een voorbereiding met het aangeboden lesmateriaal.  Al eeuwenlang wonen en leven er boeren in Midden-Delfland dat ingeklemd ligt tussen de steden Den Haag, Delft, Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen. Om de kinderen uit de omliggende steden en dorpen kennis te laten maken met het boerenleven, organiseert de Agrarische Natuurvereniging Vockestaert in samenwerking met ZuivelNL en de natuur- en milieueducatie (NME) centra van Delft, Schiedam, Vlaardingen, Den Haag, het Westland en Maassluis de les ‘Stilte naast de Stad’.

Kinderen uit de stad hebben vaak geen idee hoe het leven op de boerderij eruit ziet. Vragen als ‘Slaapt u ook in het stro?’ of ‘Geven de bruine koeien chocolademelk?’ worden regelmatig gesteld aan de boeren. Reden te meer om een bezoek aan een boerderij te organiseren.

Voor meer informatie raadpleeg: http://www.vockestaert.nl/vockestaert-junior/ en de 2019 Lesbrief boerderij Hoeve Bouwlust.pdf

Bekijk ook het filmpje "Met je klas naar de boerderij" van Boerderijeducatie Nederland.

Doelgroepen

 • BSO 10-12 jaar
 • PO groep 3
 • PO groep 4
 • PO groep 6
 • PO groep 7
 • PO groep 8

Disciplines

 • Dieren
 • Duurzaamheid
 • Natuur
 • Voeding
 • Water

Duur
Maximaal 2 uur

Voorwaarden

Hoeve Bouwlust Wil en Peter de Vette Oostgaag 31 Maasland.

De leerkracht is en blijft verantwoordelijk voor het gedrag van de klas! Liefst niet al te nette kleding en bij slecht weer zijn laarzen aanbevolen!

De excursie is beschikbaar voor de onderbouw groep 3 en 4, de bovenbouw groep 7 en 8 en vindt plaats van 9:30 - 11:30 uur.

Kosten
Gratis

Log in om te reserveren
Contact

Locatie
Oostgaag 31
3155 CE Maasland

Aanbieder

Vockestaert

Bezoekadres (hoofd)locatie
Oostgaag 31 Maasland.
3155 CE Maasland

Tel: 010-5912775
https://hoeve-bouwlust.nl/

VOLG ONS OP:

Mijn WNTWeb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.