Educatie aanbod

Excursie : "Stilte naast de Stad" les bij Boerderij Van der Kooij

Boer voor een dag

Simon en Astrid hebben hun boerderij in de Duifpolder, een betrekkelijk nieuwe boerderij tussen het water De Gaag en de Vlaardingse Vaart. Sinds 2009 zijn zij gestart met de scholen ontvangen en zijn enthousiast geworden om de kinderen alles te leren over de koeien, de kalveren en het eten wat de koeien nodig hebben om melk te maken. Natuurlijk wordt er ook aandacht geschonken aan wat er allemaal in het voorjaar te zien is in de polder, weidevogels, etc.
Simon is een van de Kringloopboeren die duurzaam boer willen blijven in Midden-Delfland. Daarnaast doet de boerderij mee met het produceren van lokale zuivel van Delflandshof. Kijk voor meer informatie www.middenindelfland.net/initiatief/delflandshof/
Als educatieboerderij zijn zij aangesloten bij het Boerderij Educatie Nederland zodat zij voldoen aan alle kwaliteiten die hier voor nodig zijn.

Wat houdt het bezoek in: 

Stilte naast de Stad
Een excursie op locatie met vooraf in de klas een voorbereiding met het aangeboden lesmateriaal.  Al eeuwenlang wonen en leven er boeren in Midden-Delfland dat ingeklemd ligt tussen de steden Den Haag, Delft, Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen. Om de kinderen uit de omliggende steden en dorpen kennis te laten maken met het boerenleven, organiseert de Agrarische Natuurvereniging Vockestaert in samenwerking met ZuivelNL en de natuur- en milieueducatie (NME) centra van Delft, Schiedam, Vlaardingen, Den Haag, het Westland en Maassluis de les ‘Stilte naast de Stad’.

Kinderen uit de stad hebben vaak geen idee hoe het leven op de boerderij eruit ziet. Vragen als ‘Slaapt u ook in het stro?’ of ‘Geven de bruine koeien chocolademelk?’ worden regelmatig gesteld aan de boeren. Reden te meer om een bezoek aan een boerderij te organiseren.

Hoe gaat een les in z’n werk?
De educatieboer ontvangt de kinderen op z’n boerderij in Midden-Delfland. Vervolgens worden de opdrachten uitgelegd. Gemiddeld gaat het om zes opdrachten die in circuitvorm worden gevolgd en op maat zijn gemaakt. De opdrachten laten in de praktijk zien wat er vooraf door de leerkracht behandeld is.  De kinderen gebruiken het boekje ‘Op bezoek bij de boer’ dat ze na de les mee naar huis mogen nemen. Het bezoek duurt ongeveer twee uur.

Voor meer informatie raadpleeg: http://www.vockestaert.nl/vockestaert-junior/, de brochure boerderijeducatie-2020.pdf en de Lesbrief boerderij Simon en Astrid van der Kooij.pdf

Bekijk ook het filmpje "Met je klas naar de boerderij" van Boerderij Educatie Nederland.


Doelgroepen

  • BSO 10-12 jaar
  • PO groep 6
  • PO groep 7
  • PO groep 8

Disciplines

  • Dieren
  • Natuur
  • Techniek

Duur
Maximaal 2 uur

Voorwaarden

Simon en Astrid van der Kooij Oostgaag 24 A, 3155 CG Maasland (010-5929638). N.B. Indien navigatie gebruikt wordt intypen: Gaagweg 15, Schipluiden.

De excursie is beschikbaar voor de groepen 6, 7 en 8.

Kosten
gratis

Log in om te reserveren
Aanbieder

Vockestaert

Bezoekadres (hoofd)locatie
Oostgaag 24 a
3155 CG Maasland

Tel: 010-5929638

Mijn WNTWeb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.