Educatie aanbod

Gastles : Gastles Duurzaamheid

Een leuke voorleesactie en debat in de klas!

Dit jaar vindt op 9 oktober de Dag van de Duurzaamheidplaats. Op deze dag laat heel Nederland zien hoe de wereld schoner, mooier en eerlijker kan. Ook kinderen hebben veel vragen en ideeën over milieu, verdeling van rijkdom, natuur, geluk en samenleven. Ga daarom in gesprek met kinderen op de Dag van de Duurzaamheid!

Op honderden basisscholen wordt de Dag van de Duurzaamheid gestart met voorlezen uit een ‘duurzaam’ kinderboek. De leerkracht, burgemeester, wethouder, ouder, pabo-student, professional of bekende Nederlander kan komen voorlezen en in gesprek gaan met leerlingen over duurzaamheid.

De voorleesactie is geschikt voor groep 1 tot en met 8. Het voorlezen plus gesprek duurt plm. 45 minuten.

Hiervoor is een voorleesboek samengesteld voor kinderen met daarin verschillende verhalen voor de onderbouw, middenbouw en bovenbouw van de basisschool. Verhalen van bekende kinderboekenschrijvers worden hierin opgenomen én van debutanten. Deelnemende basisscholen ontvangen per school één gratis exemplaar van het boek. Meldt u aan op https://www.dagvandeduurzaamheidonderwijs.nl/ en ontvang begin oktober het boek.

WNT-web wil u helpen met het zoeken van een aansprekend persoon die voorleest en met de kinderen in gesprek gaat. Ook kunnen we u helpen met het verbreden van het thema duurzaamheid met materialen of activiteiten.

Zo is er een speciale duurzaamheidsscan beschikbaar voor groep 7/8 van een basisschool. Kinderen gaan op de kinderboerderij in 's-Gravenzande, Naaldwijk, Wateringen of Monster rondom de thema’s energie, water, groen, afval, bouwen en dieren in groepjes op onderzoek uit. Aan de hand van deze thema’s ‘scannen’ kinderen/bezoekers de duurzaamheid van de kinderboerderij. Ze beantwoorden per thema vijf vragen. Niet alleen over de kinderboerderij, maar ook over thuis. Aan het eind van de scan worden de resultaten per thema bij elkaar opgeteld. Met deze score ontdekken kinderen hoe duurzaam de kinderboerderij is én hoe ze thuis scoren. De resultaten kunnen aangeboden worden aan de gemeente Westland, die zal proberen de maatregelen mogelijk te maken.

Doelgroepen

  • PO groep 1
  • PO groep 2
  • PO groep 3
  • PO groep 4
  • PO groep 5
  • PO groep 6
  • PO groep 7
  • PO groep 8

Disciplines

  • Duurzaamheid

Duur
2,25 uur

Voorwaarden

Voorleesactie ongeveer 1 uur, duurzaamheidsscan op kinderboerderij duurt ongeveer 1 uur a 5 kwartier.

Kosten
gratis

Log in om te reserveren
Aanbieder

Gemeente Westland Duurzaamheid

Bezoekadres (hoofd)locatie
Laan van de Glazen Stad 1
2672 TA Naaldwijk

Tel: 0174-672315
https://www.gemeentewestland.nl/home.html

Mijn WNTWeb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.