Educatie aanbod

Excursie : Excursie Waar komt toch die groente vandaan?

Waar komt toch die groente vandaan?

Het Westlands Museum en Tomatoworld bieden gezamenlijk een uniek Westlands programma aan. Leerlingen krijgen in één excursie een goed beeld van de (glas)tuinbouw van vroeger (Westlands Museum) en nu (Tomatoworld). En denken interactief mee over de toekomst.

Het Westlands Museum toont op moderne wijze de historische ontwikkeling van de tuinbouw in het Westland. Het bezoek wordt gestart met het bekijken van een leuke, inspirerende film. Vervolgens wordt onder leiding van ervaren gidsen het museum bezocht. In de historische tuin krijgen de leerlingen te zien welke kasmodellen er in de loop van de tijd zijn geweest. En welke groenten er vroeger geteeld werden. Als de radijs rijp is, mogen ze die trekken en proeven. In de tuin gaan ze daarna aan de slag met ‘potten persen’. Tot slot wordt de oude veilingzaal bezocht waar de leerlingen kunnen oefenen met het inkopen op de klok.
Daarna gaan de leerlingen naar Tomatoworld. Hier start de rondleiding met een bezoek aan de kas met 80 verschillende tomatenrassen. Ze zien met eigen ogen hoe de tomaten worden gekweekt met de modernste technieken. Horen ze de hommels vliegen en leren ze hoe ziekten en plagen op een biologische wijze worden aangepakt. Vervolgens gaan de leerlingen aan de slag met opdrachten rondom de vraag: Hoe gaan we de wereld voeden? Leerlingen worden bewust gemaakt van het opwarmen van de aarde, verspilling, voedselbeschikbaarheid en het belang van gezonde voeding. Natuurlijk wordt er ook geproefd, vooral de verrassende smaak van tomatensoorten waarvan de kinderen het bestaan niet weten, zullen na deze rondleiding niet snel vergeten worden.

De lessen - alleen mogelijk in de ochtend van 9.00 tot 12.00 uur -  bestaan uit een bezoek van een uur aan het Westlands Museum, een pauze en verplaatsing naar Tomatoworld (max. een half uur) en een bezoek van anderhalf uur aan Tomatoworld. U kunt deze excursie combineren met een project in de klas.

Niet mogelijk op maandagen!

 

Kerndoelen: Kerndoel 34: Gezondheid, Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen

Thema: Biodiversiteit, planten, voeding

Uitvoering door: Het Westlands Museum en Tomatoworld

Opmerkingen: Voor meer informatie en een indruk van deze bezoeken, zie de websites van www.westlandsmuseum.nl en www.tomatoworld.nl

Plaats: Het Westlands Museum en Tomatoworld

Doelgroepen

  • PO groep 6
  • PO groep 7
  • PO groep 8

Disciplines

  • Tuinbouw
  • Voeding

Duur
Ca. 3 uur

Voorwaarden

De lessen zijn alléén te boeken in de ochtend (van ca. 9:00 tot ca. 12:00 uur). Niet mogelijk op maandagen! De excursie start om 9.00 uur bij Westlands Museum, aansluitend naar Tomatoworld.

Geef bij het boeken een datum van voorkeur op. De definitieve datum/tijdstip wordt vastgesteld in overleg met Tomatoworld.

Kosten
gratis

Log in om te reserveren
Aanbieder

Tomatoworld

Bezoekadres (hoofd)locatie
Zwethlaan 2
2675 LB Honselersdijk

Tel: 0174-612 525
http://tomatoworld.nl/nl/

VOLG ONS OP:

Mijn WNTWeb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.