Educatie aanbod

Gastles : Gastles Landelijke opschoonweek zwerfafval

Landelijke opschoonweek zwerfafval

Ieder voorjaar organiseert de gemeente Westland een Zwerfafvalwedstrijd. In samenwerking met een aantal basisscholen wordt het zwerfafval aangepakt. Deze actie start na de Landelijke Opschoondag van zaterdag 23 maart 2019, waarbij iedereen kan helpen om het zwerfafval uit ons straatbeeld te laten verdwijnen. De schoonmaakweek van de gemeente Westland duurt van maandag 8 april tot en met donderdag 11 april 2019. Gedurende één schoolweek kunnen hier elk dagdeel twee scholen aan deelnemen. Voorafgaand aan de schoonmaakactie krijgen de kinderen een korte les over zwerfafval en welke rol de gemeente daarin speelt. Daarna volgt op het schoolplein een korte uitleg en een spelletje tussen de jongens en de meisjes.

Vervolgens krijgen de kinderen veiligheidshesjes en gaan met prikkers een uur lang op pad om de omgeving van de school schoon te maken.  De opschoonactie duurt maximaal 2 uur.

Basisscholen kunnen zich aanmelden om in deze week de omgeving van hun school, samen met een aantal medewerkers van de Gemeente Westland, schoon te maken. Een schone school is de basis voor een goede leeromgeving. Wanneer kinderen op jonge leeftijd bewust worden gemaakt van goed zwerfafval-gedrag zullen ze later minder zwerfafval veroorzaken. 

Aan het einde van de opschoonweek wordt uitgerekend welke school de meeste kilo's afval heeft verzameld (omgerekend per kind). Deze winnende school wordt bezocht door de wethouders en krijgt een prijs. Doelgroep voor de opschoonweek zijn de groepen 4 t/m 7. 

Doelgroepen

  • PO groep 4
  • PO groep 5
  • PO groep 6
  • PO groep 7

Thema's

  • Duurzaamheid

Duur
Maximaal 2 uur.

Voorwaarden

Om zoveel mogelijk scholen van dienst te kunnen zijn geldt: maximaal 1 klas van 25 leerlingen per school! De eerste 14 scholen die reageren mogen deelnemen.

Aanmelden tot uiterlijk februari. Het aantal plaatsen is beperkt en geschiedt op volgorde van binnenkomst (VOL = VOL).

Kosten
gratis

Log in om te reserveren
Aanbieder

Gemeentewerf Naaldwijk

Bezoekadres (hoofd)locatie
Hoogwerf 5
2671 MJ Naaldwijk

Tel: 0174-673841

Mijn WNTWeb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.