WNTweb Jaarbijeenkomst 2024

Wij stuiteren nog na van de inspirerende WNTweb-jaarbijeenkomst op 7 maart jl.! Geweldig dat zo veel van jullie naar Biersteker – Duurzame bouwpartner kwamen om met ons mee te denken over hoe we samen onze krachten kunnen bundelen en bestaande educatie aanvullen en verrijken!

Tijdens deze bijeenkomst toonden wij deze video met een aantal hoogtepunten van de afgelopen 2 jaar.

De regio als klaslokaal tijdens Jaarbijeenkomst Westland Natuur- en Techniek Web

Op 7 maart vindt de Jaarbijeenkomst van Stichting Westland Natuur en Techniek (WNT) Web plaats. Dit gebeurt bij Biersteker in Honselersdijk, een duurzaam bouwbedrijf dat leerlingen actief kennis laat maken met de beroepen in hun bedrijf. WNTweb, bedrijven en maatschappelijke organisaties in onze regio werken samen om kinderen te leren over de fascinerende mogelijkheden van techniek, de natuur in hun leefomgeving en het belang van duurzaamheid. Zij maken samen van de regio het nieuwe klaslokaal. Want op school is veel te leren, maar door regelmatig een kijkje te nemen in een natuurgebied, bij een tuinder of ander bedrijf, ontdekken, ervaren, begrijpen en onthouden jongeren nog beter. Want ze krijgen de mogelijkheid om wat ze op school leren aan hun leefwereld te koppelen. Iedereen die hier meer over wil weten is van harte welkom op deze bijeenkomst, die plaatsvindt van 16.00-17.30 uur. Opgeven kan via mailadres info@wntweb.nl

WNTweb is het centrale platform voor alle scholen en kinderopvangorganisaties in Westland en Hoek van Holland, dat kinderen wil uitdagen en zich thuis laten voelen en hun talenten te ontwikkelen in de werelden van techniek, natuur, milieu en gezonde voeding. WNTweb biedt daarvoor tientallen excursies, gastlessen en leskisten aan samen met vele maatschappelijke organisaties en bedrijven. Zo stimuleren zij samen de verbinding van kinderen met hun leefomgeving en de natuur, maar ook tussen onderwijs en bedrijfsleven. Op die manier wordt de jonge generatie al vroeg betrokken bij een in hoog tempo veranderende wereld.

Jaarbijeenkomt 7 maart 2024

Hai WNTweb volger!
Donderdag 7 maart is het zover. Dan vindt van 16:00-17:30 uur onze Jaarbijeenkomst plaats. Een goed moment om stil te staan bij het afgelopen jaar en vooruit te kijken. Naar recente ontwikkelingen, nieuwe initiatieven en onze ambities voor de toekomst. Dat alles geënt op het nog enthousiaster maken van de jongeren in de regio Westland & Hoek van Holland, voor de pracht en kracht van de natuur, het belang van duurzaamheid en de fascinerende mogelijkheden van techniek in de samenleving. We willen je tijdens de Jaarbijeenkomst informeren en vooral inspireren. We brengen er iedereen bij elkaar: leerkrachten, pedagogisch medewerkers, partners uit het bedrijfsleven en van maatschappelijke organisaties. Zo versterken we samen ons netwerk!

Wil je meer informatie: Uitnodiging Jaarbijeenkomst

Dag van de Westlandse Tuinbouw 3 april 2024

In de week voor Kom in de Kas wordt de jaarlijkse Dag van de Westlandse Tuinbouw gehouden. Kom in de Kas is dit jaar op 6 en 7 april. De Dag van de Westlandse Tuinbouw is op woensdagochtend 3 april 2024.

De opzet is al jaren heel succesvol en blijft onveranderd. Op 3 april kunnen leerlingen kennismaken met 2 glastuinbouwbedrijven. Om 9.00 en 10.30 een bezoek van een uur. Het programma van het uur is: kennismaken met het bedrijf, een rondleiding en als het mogelijk is een doe activiteit. Tussentijds (10.00-10.30 uur) is er tijd voor de leerlingen om van het 1e naar het 2e bedrijf te gaan.

Tijdens de Dag van de Westlandse Tuinbouw op 3 april is er alle aandacht voor het voorjaar in de kas. De vele frisse, mooie en vooral gezonde producten, ook in de kas komt de natuur weer volop tot leven. Leerlingen uit groep 7 en 8 kunnen met eigen ogen zien hoe professioneel de tuinbouw is. Naast de gezonde producten is er aandacht mogelijk voor o.a.: veredeling van planten, de oogst van de producten, intern transport, biologische bestrijding, aansprekende verpakkingen, slimme marketing, management en techniek.

WNTweb zoekt bedrijven in de regio Westland die mee willen doen aan deze ochtend. Met het ontvangen van de 2 groepen draagt u bij aan de beeldvorming van de jeugd voor een toekomst in de glastuinbouwsector.

Ook scholen kunnen zich nog aanmelden…

Interesse en/of aanmelden? Stuur uw reactie naar Paul Steyn: p.steyn@wntweb.nl . Heeft u vragen, ik wil graag deze activiteit telefonisch of op uw bedrijf nader toelichten…
Voor een indruk van eerdere jaren, zie: https://www.wntweb.nl/dag-van-de-westlandse-tuinbouw

Westlandse BSO-Kinderen gaan fris het nieuwe jaar in bij het Prinsenbos!

Traditioneel wordt het nieuwe jaar door veel Westlanders ingeluid met een nieuwjaarsduik. Diverse kinderopvangorganisaties doen op dinsdag 2 januari mee aan een junior-editie van de nieuwjaarsduik. Kinderen vanaf zes jaar trappen het nieuwe jaar af met een duik in de recreatieplas van het Prinsenbos. Ze starten om 10.45 uur met een warming-up. Om 11 uur geeft wethouder Anko Goudswaard het startschot en duiken de kinderen de plas in. Na afloop krijgen zij warme soep en broodjes van de vrijwilligers van het Prinsenbos en WNTweb, die dit evenement samen mogelijk maken.

Tech Day Westland, zaterdag 13 januari 2024

Op zaterdag 13 januari 2024 wordt van 10:00 tot 17:00 uur in het World Horti Center het Tech Day Westland festival gehouden. De First Lego League (FLL) is een belangrijk onderdeel van het festival. Deze boeiende wereldwijde robotwedstrijd biedt leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs de mogelijkheid om zich te verdiepen in robotica en programmeren (www.firstlegoleague.nl). Aan de FLL Westland doen op 13 januari ongeveer 15 teams van 10 leerlingen aan de robotwedstrijd mee. Uit onderzoek blijkt dat 70% van de deelnemers op latere leeftijd kiest voor een technische opleiding.

Doel van Tech Day Westland is om kinderen en volwassenen te interesseren voor techniek en technisch onderwijs. Een belangrijke issue omdat wij in Nederland te maken hebben met een ‘’schreeuwend tekort’’ aan technici. Belangrijk bij de keuze voor techniek is al jong zien en ervaren, er is al jaren grote belangstelling voor de FLL Westland wedstrijd. Een unieke kans voor bedrijven en organisaties om zich op de dag van de wedstrijd te laten zien.

Daarom willen wij uw bedrijf of organisatie uitnodigen als exposant voor de eerste editie van Tech Day Westland. Het World Horti Center aan Europa 1 te Naaldwijk is de plek op het gebied van techniek en innovatie rondom de tuinbouwsector, voor Tech Day Westland een optimale locatie.

Natuurlijk hopen wij dat u als exposant aanwezig kunt zijn om uw product en bedrijf te promoten. Van publiciteit bent u verzekerd! Gemeente Westland, WNTweb en het World Horti Center zullen een diversiteit aan mediakanalen bedienen. Hulp bij op- en afbouw is vanzelfsprekend en voor lunch en drankjes wordt gezorgd!

De ambitie is overigens om dit technologiefestival te laten uitgroeien tot een regionaal evenement op het gebied van wetenschap en techniek. Uiteraard zijn wij bereid om in een persoonlijk gesprek onze plannen nader toe te lichten. U kunt ook aansluiten bij een van de MS Teams meetings. Data/tijd zijn: woensdag 29 november om 16:00u en op vrijdag 1 december om 16:00u. Na aanmelding sturen wij u een linkje toe!

Voor meer informatie en een korte sfeerimpressie van de afgelopen editie verwijzen we u graag door naar de volgende link: First Lego League Challenge (vanderkruit.nl)

Interesse? Bel of mail met: René van der Kruit 06-10559064 Rene@vanderkruit.nl

Leerlingen ontdekken nieuwe beroepen en technieken via de Beroepenbank

Westland en Hoek van Holland 7 november 2023

Wat wil jij later worden? Deze veel gestelde vraag aan basisschoolleerlingen – vaak beantwoord met dromen van juf, voetballer, vlogger of artiest – vormt het begin van een spannende reis naar de toekomst. Maar hoe kunnen jonge leerlingen een beter beeld krijgen van de vele beroepen die de wereld te bieden heeft? De Beroepenbank van WNTweb biedt de mogelijkheid aan leerlingen om toekomstige beroepen te leren kennen. WNTweb nodigt ondernemers en basisscholen uit om deel te nemen.

In acht jaar basisschool maken leerlingen een enorme ontwikkeling door. Voor verplichte schoolvakken zoals rekenen, taal en aardrijkskunde, bieden scholen al verschillende hulpmiddelen aan. Maar hoe kun je als basisschoolleerling geholpen worden om een beter beeld te krijgen van de – voor jou later interessante – beroepen? Momenteel zijn die mogelijkheden nog heel beperkt. Als je niet weet dat een beroep bestaat, kun je dat later ook niet kiezen.

De WNTweb Beroepenbank: Een Bron van Ontdekking
Via de digitale WNTweb Beroepenbank kunnen scholen en regionale ondernemers binnenkort samen boeiende gastlessen en bedrijfsbezoeken organiseren. Dit aanbod verrijkt het onderwijs voor basisschoolleerlingen en stelt hen in staat allerlei beroepen te ontdekken waarvan ze mogelijk nog nooit hebben gehoord.

Oproep aan Bedrijven
WNTweb nodigt ondernemers in de regio Westland en Hoek van Holland uit om deel te nemen aan dit initiatief. Als ondernemer kunt u een verschil maken in de beeldvorming van basisschoolleerlingen en hun toekomstige keuzes. Neem vrijblijvend contact op met info@wntweb.nl om de mogelijkheden te bespreken. 

WNTweb organiseert Dag van de Westlandse Techniek 2023

WNTweb organiseert op vrijdagochtend 29 september de jaarlijkse Dag van de Westlandse Techniek. In totaal 1162 basisscholieren uit de groepen 7 en 8 maken die dag kennis met de veelzijdigheid in de techniek. In twee bedrijfsbezoeken krijgen deze leerlingen een beeld van de techniekbedrijven in de Westlandse regio.  

WNTweb heeft dit jaar weer 48 bedrijven bereid gevonden de deur voor de leerlingen open te zetten. Deze dag brengen vakmensen in eenvoudige woorden hun passie voor techniek over op kinderen in de leeftijd van 9-12 jaar. Het programma moet aanspreken, leerzaam én leuk zijn! In twee bezoeken van elk een uur krijgen de kinderen een goed beeld van wat de bedrijven doen. Vaak gaan de kinderen ook zelf aan de slag om iets te maken. Zo ervaart de toekomstige generatie op een laagdrempelige manier wat er komt kijken bij het werk in de techniek. Zo bundelen bedrijven en onderwijs hun krachten en verrijken hiermee de bestaande educatie op school. De jongeren worden zo op jonge leeftijd geholpen hun talenten te ontdekken en ontwikkelen. Daar worden de jongeren beter van en ook de toekomst van onze regio, met meer aandacht en waardering voor techniek, technologie, duurzaamheid en wat het Westlandse bedrijfsleven hierin betekent.  

Dag van de Westlandse Techniek 29 september 2023

Op vrijdagochtend 29 september 2023 wordt de 15e editie van de Dag van de Westlandse Techniek gehouden. De opzet van deze dag blijft zoals in de voorgaande jaren. Uitgangspunt is een laagdrempelig bezoek voor basisscholen aan bedrijven.

De leerlingen uit groep 8 (eventueel groep 7) maken kennis met 2 techniekbedrijven, een bezoek van 9:00-10:00 uur en een bezoek van 10:30-11:30 uur. Tussendoor is er ruimte om van het 1e naar het 2e bedrijf te gaan. Het programma is kennismaken met het bedrijf, een rondleiding en als het even mogelijk is een eenvoudige doe-activiteit. Voor de scholen is vervoer per fiets naar het bedrijf het uitgangspunt. Scholen die mogelijkheden hebben voor vervoer per auto kunnen bedrijven op meer afstand bezoeken. Dit geeft de organisatie ook meer ruimte om de planning sluitend te krijgen.

Aanmelden

Scholen:
De inschrijving van scholen verloopt via de website van wntweb.nl Indien je nog geen inlogaccount hebt of als het niet lukt, kun je een mail sturen naar info@wntweb.nl

Bedrijven:
Een aantal bedrijven doen jaarlijks mee aan deze activiteit. Naast de bestaande deelnemers zoekt WNTweb een aantal nieuwe deelnemende bedrijven. Heeft u als bedrijf interesse om de aankomende generatie te informeren over techniek en aan deze activiteit deel te nemen?

Bedrijven kunnen zich aanmelden bij de programmamanager techniek, e-mail: p.steyn@wntweb.nl

Voor een indruk van eerdere edities, zie de pagina: https://www.wntweb.nl/dag-van-de-westlandse-techniek\

Okidoki wint WK KassieBouwen jr. 2023

Op dinsdag 11 juli organiseerden WNTweb en zeven kinderopvangorganisaties Westland SummerLab. Tijdens deze dag gingen meer dan 200 kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar aan de slag met technologie en duurzaamheid. Het hoofdonderdeel van Westland Summerlab was het WK KassieBouwen jr. Achtentwintig teams gingen, na een ochtend oefenen, de strijd aan voor de titel Westlands Kampioen KassieBouwen Junior 2023. Het team van Okidoki kon dit het beste en snelste en won daarmee de titel. De drie jongens mochten de wisselbeker meenemen.

Westland Natuur en Techniek Web en zeven kinderopvangorganisaties, Kwest, Okidoki, Simba, 2Samen, De Lange Keizer, Partou en ZON zijn de initiatiefnemers van dit jaarlijks terugkerende evenement. Naast het kassie bouwen, konden kinderen ook zelf een weerstation maken, een Mario-kart-parcours rijden, creatief aan de slag met bamboestokken, brood maken boven een vuurtje en diverse sport- en spelactiviteiten ondernemen.