Technologie in de schoolklas

De drie Westlandse schoolbesturen, WSKO, WOO en PCPOW zijn samen met WNTweb een samenwerking aangegaan om technologie en het bedrijfsleven de scholen in te brengen. Samen met lokale bedrijven bouwen we aan een 3D database waarin kinderen een kijkje in de keuken kunnen nemen. Deze waardevolle toevoeging aan het onderwijs maken we mogelijk door te gaan werken met VR-brillen.

In samenwerking met Renewi hebben we de eerste 3D rondleiding gemaakt. Renewi heeft als missie om afval om te zetten in essentiële nieuwe producten. De leerlingen kunnen nu veilig in de klas rondlopen bij Renewi. Hoe gaaf is het als we leerlingen door bedrijven en kassen in het Westland kunnen laten lopen? Op deze manier kunnen we te allen tijde op bezoek bij bedrijven in de regio en leren over thema’s als duurzaamheid en technologie. Het plan is bij andere bedrijven ook VR films te maken. Interesse, neem contact op met Paul Steyn van WNTweb, zie www.wntweb.nl. Wil je Renewi in 3D zien, kom dan naar de introductie van de film op wo 14 september (16:00-17:00 uur).

De 3 Westlandse besturen en WNTweb werken zo gezamenlijk aan: samen optrekken in kennisdeling, training van leerkrachten, lessen delen, ervaring uitwisselen en zorgen voor een toekomstgericht onderwijs in het Westland met oog voor de regio.

Renewi Wateringen

Dag van de Techniek 2022

Op vrijdagochtend 30 september 2022 is de 14e editie van de Dag van de Westlandse Techniek 2022 gepland. Het concept van deze dag blijft zoals in de voorgaande jaren. Uitgangspunt is een laagdrempelig bezoek voor basisscholen aan bedrijven.

De leerlingen uit groep 8 (eventueel groep 7) maken kennis met 2 techniekbedrijven, een bezoek van 9:00-10:00 uur en een bezoek van 10:30-11:30 uur. Tussendoor is er ruimte om van het 1e naar het 2e bedrijf te gaan. Het programma is kennismaken met het bedrijf, een rondleiding en als het even mogelijk is een eenvoudige doe-activiteit. Voor de scholen is vervoer per fiets naar het bedrijf het uitgangspunt. Scholen die mogelijkheden hebben voor vervoer per auto kunnen bedrijven op meer afstand bezoeken. Dit geeft de organisatie ook meer ruimte om de planning sluitend te krijgen.

Aanmelden

Scholen:
De inschrijving van scholen verloopt via de website van wntweb.nl Indien je nog geen inlogaccount hebt of als het niet lukt, kun je een mail sturen naar info@wntweb.nl

Bedrijven:
Een aantal bedrijven doen jaarlijks mee aan deze activiteit. Naast de bestaande deelnemers zoekt WNTweb een aantal nieuwe deelnemende bedrijven. Heeft u als bedrijf interesse om de aankomende generatie te informeren over techniek en aan deze activiteit deel te nemen?

Bedrijven kunnen zich aanmelden bij de programmamanager techniek, e-mail: p.steyn@wntweb.nl

Voor een indruk van eerdere edities, zie de pagina: https://www.wntweb.nl/dag-van-de-westlandse-techniek\

8e Editie Westland SummerLab / WK KassieBouwen jr. 2022

Op dinsdag 12 juli, in de eerste week van de zomervakantie, organiseren WNTweb en diverse kinderopvangorganisaties Westland SummerLab. Tijdens deze achtste editie kunnen kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar aan de slag met technologie en duurzaamheid. Zelf een klein insectenhotel maken, een recherche (CSI) onderzoek doen, creatief met recycle materiaal aan de slag, timmeren leren van een echte timmerman en diverse sport- en spelactiviteiten. Het kan allemaal tijdens Westland SummerLab.

Het hoofdonderdeel van Westland Summerlab is het WK KassieBouwen jr. De teams gaan, na een ochtend oefenen, de strijd aan voor de titel Westlands Kampioen KassieBouwen Junior 2022. Het team dat dit het beste en snelste kan, wint de titel en mag de wisselbeker meenemen.

Westland Natuur en Techniek Web en vijf kinderopvangorganisaties, Kwest, Okidoki, Simba, 2Samen en De Lange Keizer zijn de initiatiefnemers van dit project.

Modderdag in het Prinsenbos

Het Prinsenbos organiseert, in samenwerking met WNTweb, voor kinderen van de kinderopvang op woensdag 29 juni een lekker smerig feestje. Op mondiale Modderdag kunnen zij op een afgezet stuk van het recreatiestrand heerlijk in de modder spelen en worden daarna weer schoon gespoten met de tuinslang. Ook staat er na afloop een pannenkoek voor hen klaar.

Ook dit jaar vindt eind juni in heel de wereld Modderdag plaats. Tijdens Modderdag ontdekken kinderen wat modder is, hoe je ermee kunt spelen en wat de verbinding met de aarde voor hen betekent. Honderdduizenden kinderen in binnen- en buitenland zijn tegelijkertijd actief bezig in de natuur.

Dag van de Bouw 2022

Zaterdag 18 juni: Dag van de Bouw
Tijdens de Dag van de Bouw is bouwproject Geestgaerde nabij de Hendrik van Naaldwijkstraat 2 in Naaldwijk te bezichtigen. Iedereen is welkom om op 18 juni kennis te maken met de verschillende bouw- en installatiewerkzaamheden. Bij dit mooie woningbouwproject kun je aan de slag met o.a. dakpannen leggen, nieuwe bouwtechnieken, metselen, tegelzetten en installatiewerk. Ook kun je de nieuwe woningen bekijken en een rondleiding volgen. Kom kijken, laat je verrassen en ontdek wat de bouw- en installatiebedrijven jou allemaal kunnen bieden. De bouwplaats is geopend van 10:00 – 15:00 uur.

Dag van de Westlandse Tuinbouw

Na 2 jaar afwezigheid is op woensdag 13 april 2022 de Dag van de Westlandse Tuinbouw gehouden. Een hernieuwde start van deze activiteit: de deuren van tuinbouwbedrijven gingen weer open voor honderden leerlingen uit groep 7 en 8. Op die manier konden ze kennismaken met de tuinbouw in het Westland. De leerlingen bezochten op één ochtend twee tuinbouwbedrijven.

WNTweb organiseerde de Dag van de Westlandse Tuinbouw dit jaar voor de 6e keer. De kinderen kregen een inkijkje in wat de tuinbouw is en doet: via een rondleiding en een doe-activiteit. Gepassioneerde kwekers en ondernemers namen hen mee in de werkzaamheden die in een kas of schuur gedaan worden. Organisator Paul Steyn, programmamanager techniek bij WNTweb, noemt het een waardevolle investering in de jeugd en de toekomst van de tuinbouw. “Wij waarderen het enorm dat bedrijven trouw meewerken en kinderen laten zien wat de tuinbouw te bieden heeft”.

Kom in de Kas

Ook het tuinbouwpublieksevenement Kom in de Kas is 2 jaar niet georganiseerd. Normaal is Kom in de Kas elk jaar in het 1e weekend van april, dit jaar wordt Kom in de Kas Westland op 11 en 12 juni gehouden. Voor 2023 gaan we er van uit dat de Dag van de Westlandse Tuinbouw weer kort voor Kom in de Kas, rond 1 april, kan worden georganiseerd.

Kleuters bezoeken lammetjes in Monster

Elk voorjaar organiseert Stichting WNTweb lammetjesexcursies voor basisscholieren in de groepen 1 en 2. Tijdens deze bezoeken aan de schaapskudde Grazend Populair vertelt schaapsherder Judith Prins een verhaal over haar schapen, de eetgewoonten en de wol. Daarna komen de lammetjes volop in beeld, waarbij de herder ingaat op wat de lammetjes drinken en waar de melk vandaan komt. De kinderen krijgen daarbij de gelegenheid om de lammetjes te aaien.

WNTweb zoekt bedrijven voor Dag van de Tuinbouw

Op woensdag 13 april organiseert Stichting Westland Natuur en Techniek (WNT) Web de Dag van de Tuinbouw. Tijdens twee bedrijfsbezoeken krijgen honderden basisscholieren een beeld van de tuinbouw in de Westlandse regio. WNTweb zoekt nog een aantal tuinbouwbedrijven die ‘s-ochtends twee basisschoolklassen (groep 8) gedurende een uur willen rondleiden. Heb jij of ken jij een bedrijf dat hieraan mee wil werken? Laat dit dan weten op mailadres info@wntweb.nl 

Ondertekening Samenwerkingsovereenkomst Stichting Westland Natuur- en Techniek Web

Op 10 maart vond de kick-off van Stichting Westland Natuur en Techniek (WNT) Web in haar nieuwe vorm plaats. Dit gebeurde in ISW Vakcollege Westland in Naaldwijk, in bijzijn van de >50 partners die ter plekke de samenwerkingsovereenkomst WNTweb 2022-2025 tekenden, waarin elke partij zijn inzet voor de komende vier jaar bekrachtigde.

WNTweb is het centrale platform voor alle scholen en kinderopvangorganisaties in Westland en Hoek van Holland, dat kinderen wil uitdagen en zich thuis laten voelen in de werelden van techniek, natuur, milieu en gezonde voeding. WNTweb biedt daarvoor tientallen excursies, gastlessen en leskisten aan samen met tientallen maatschappelijke organisaties en bedrijven. Zo stimuleren ze de verbinding van kinderen met hun leefomgeving en de natuur, maar ook tussen onderwijs en bedrijfsleven. Dat natuur, duurzaamheid, gezondheid, voeding, techniek en innovatie steeds belangrijker worden, zien ook de onderwijs- en kinderopvangorganisaties in Westland en Hoek van Holland. Daarom gaat WNTweb nog meer activiteiten organiseren voor scholieren en kinderen op de kinderopvang. Zo wordt de jonge generatie al vroeg betrokken bij een in hoog tempo veranderende wereld.

Drie prijswinnaars bij finale van Lego-Westland-project

Op 10 maart organiseerde Stichting Westland Natuur en Techniek (WNT) Web de finale van de lokale versie van Lego-masters. Hierbij werden alle Westlanders opgeroepen om mee te bouwen aan het Westland in Lego. Hieraan hebben vele kinderen, volwassenen, BSO’s en scholen gehoor gegeven. Tijdens de finale was de maquette van Westland in Lego te bekijken en reikte Lego-masters-winnaar 2021 Roy Franssen prijzen uit aan de prijswinnaars in de diverse categorieën. Jeroen Molenaar won de prijs voor volwassenen met zijn replica van de Nederhof in Honselersdijk. Jurre, Mees en Pim wonnen de kinderprijs voor hun Raadhuis in ’s-Gravenzande en de kinderen van BSO Strandjutters van Okidoki wonnen de prijs voor kinderopvang / scholen met hun ’s-Gravenzandse strand.

Vanaf de kerstvakantie kon iedereen thuis met Lego gebouwen en gebieden uit het Westland nabouwen. WNTweb verzamelde de verschillende onderdelen bij ISW Westland Vakcollege in een grote ruimte. Daar hebben de leerlingen van ISW gebouwen toegevoegd en een Lego-tram geprogrammeerd, zodat ook bewegende onderdelen niet ontbraken.