Dag van de Westlandse Techniek 2021

Vorig jaar was er vanwege corona geen dag van de Westlandse techniek, dit jaar zijn de deuren van bedrijven weer opengegaan om de leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool te ontvangen. Ruim 500 leerlingen bezochten op vrijdag 24 september in regio Westland bedrijven die actief zijn in de techniek. Al jong een beeld krijgen van wat er in de techniek allemaal mogelijk is en welke mooie kansen er zijn, is het doel van deze jaarlijkse activiteit. De leerlingen hebben 2 bedrijven bezocht, enthousiaste eigenaren of medewerkers van de bedrijven vertelde met passie over hun werk. Laten zien wat en hoe er in de bedrijven producten worden gemaakt en een korte doe-activiteit is het succes van de dag van de Westlandse techniek.

Vorig jaar zijn er als alternatief vlogs gemaakt over een aantal bedrijven, om de leerlingen voor te bereiden op editie 2021 is er een compilatie gemaakt. In dit filmpje is er dit jaar speciale aandacht voor het internationaal werken van vele Westlandse bedrijven.  Het initiatief WestlandWerelds is een website met een kaart van de wereld, in een overzicht kun je zien waar Westlandse bedrijven en organisatie met o.a. duurzaamheidsdoelstellingen actief zijn.

WNTweb gaat meer doen aan activiteiten met techniek, er is gewerkt aan een ruimte waar kinderen het hele jaar kunnen kennismaken met techniek. De BSO’s hebben afgelopen zomer al gebruikt gemaakt van deze ruimte, zie de dossierpagina. Op korte termijn starten de activiteiten voor scholen en BSO’s, nu al interesse, neem contact op met WNTweb.

Filmpje i.v.m. voorbereiding

Vlogs 2020

WestlandWerelds

Dossierpagina Dag van de Westlandse techniek

WNTweb zoekt trainees voor vlinderproject

In Nederland bestaan heel veel ‘vlinderwijken’, wijken waar alle straten een vlindernaam hebben. Ook in ’s-Gravenzande is zo’n wijk met vlinderstraten. De Vlinderstichting en WNTweb willen zorgen dat in deze wijk de biodiversiteit bevorderd wordt, zodat hij vlindervriendelijk wordt. En daarvoor zoeken ze hulp van jongeren!

Op 25 september 2021 gaat het Groen Traineeship van start. Jongeren tussen de 16 en 27 jaar oud gaan binnen dit project één dag per week aan de slag met het project Vlinderstraten. Ze worden begeleid door De Vlinderstichting en WNTweb. De eerste maand werken ze samen met alle 15 trainees in Nederland en daarna met een subgroepje. Ze gaan aan de slag met een educatief programma. Ze kunnen zo diverse competenties ontwikkelen, aan de slag met duurzaamheidseducatie en aansluiten op landelijke ontwikkelingen. Denk daarbij aan lokale cursussen voor bewoners of scholen organiseren, informatieborden maken of een leuke actie met biologische planten opzetten.

Gezocht wordt naar enthousiaste verbinders: jongeren die het leuk vinden om de wijk in te gaan, met mensen te praten, hen te verbinden en te inspireren. Creatieve mensen die het leuk vinden om nieuwe acties te bedenken en mensen op lokaal niveau te verbinden met natuur en met elkaar.

Vind je het leuk om mensen met elkaar te verbinden en om met natuur bezig te zijn? Meldt je dan aan voor dit Traineeship via www.groentraineeship.nl/project/vlinderstraten.

Lego League zoekt coaches!

Op zoek naar een nieuwe hobby? In de maand september start het nieuwe First Lego League seizoen. Een internationale robot wedstrijd voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Bouw samen met de leerlingen een Spike Prime robot, programmeer de robot en voer er opdrachten mee uit.

Interesse voor techniek en enig pedagogisch inzicht zijn hierbij voldoende. Bent u iedere week of twee weken beschikbaar op een vast tijdstip, dat zou heel mooi zijn maar is geen vereiste.

Online buddy’s voor eerste hulp bij ‘’trouble’’ of coaches die assisteren bij het opstarten van de teams zijn zeer welkom. Meldt u nu aan voor een introductietraining! Of… kijk voor meer informatie op www.firstlegoleague.nl.

Op donderdag 16 september vindt er in de Hoornbloem in Den Hoorn een vrijwilligers wervingsavond plaats voor de regio’s Haaglanden, Delft en Westland. Tijdens deze avond zal er van 19:30–20:30 uur dieper op de First Lego League worden ingegaan (aanmelden verplicht).

Voor meer informatie:
René van der Kruit
FLL Events: Westland, Delft & Haaglanden
Tel: 06 – 10 55 90 64
Of mail maar rené@vanderkruit.nl

Dag van de Westlandse techniek 2021

Dag van de Westlandse techniek vrijdag 24 september 2021

Vorig jaar is er i.v.m. Corona geen dag van de Westlandse techniek (DvdWT) gehouden. Dit jaar gaan we er vanuit dat het weer verantwoord is om deze activiteit te organiseren. De 13e editie is gepland op vrijdag 24 september 2021, de opzet is zoals in voorgaande jaren. Uitgangspunt is een laagdrempelige deelname voor basisscholen en bedrijven. Op 24 september maken de leerlingen van groepen 7 en 8 kennis met twee techniekbedrijven, een bezoek van 9.00-10.00 uur en een bezoek van 10.30-11.30 uur. Tussentijds is ruimte om naar het volgende bedrijf te gaan. De kinderen maken kennis met het bedrijf, krijgen een rondleiding en een doe-activiteit. WNTweb zorgt voor indeling van de bezoeken aan de techniekbedrijven en stuurt half september het bezoekschema. Leerlingen kunnen op de fiets of met auto’s naar de bedrijven. Opgeven kan via de pagina ‘bekijk ons hele aanbod‘. Geef daarbij a.u.b. aan of jullie van plan zijn met de fiets of auto naar de bedrijven te reizen. Zie voor een indruk van eerdere edities de dossierpagina: Dag van de Westlandse Techniek.
Voor vragen is programmamanager techniek, Paul Steyn, bereikbaar via p.steyn@wntweb.nl of 06-51266587.

Natuurwandeling Ockenburgh

Met de mensen van Landgoed Ockenburgh hebben we een interactieve natuurtocht gemaakt voor kinderen tussen de 9-13 jaar. Daarmee ontdekken ze het bos, de geluiden, dieren, de zon door de bomen of de regen op de bladeren, maar ook de villa met een historie en verhalen wat er in het bos allemaal is gebeurd.

Met de natuurtocht gaan ze naar bijzondere plekken in het bos. Soms moet je bij de opdrachten wat doen, bij andere opdrachten ook wel even nadenken. De natuurtocht is te boeken via WNTweb, klik hier voor alle informatie.

Zijn er vragen over de tocht, neem contact op met programmamanager Paul Steyn, e-mail: p.steyn@wntweb.nl

Kinderopvang Simba wint bootcamp

Kinderopvang Simba wint bootcamp met ‘De 50 dingen die je gedaan moet hebben in Corona-tijd’

In maart 2021 lanceerde Westland Natuur en Techniek Web (WNTweb) de campagne ‘De 50 dingen die je gedaan moet hebben in Corona-tijd’. Op deze manier wilden zij jonge Westlanders stimuleren om naar buiten te gaan en op ontdekkingstocht te gaan. Niet alleen was het leuk om de 50 activiteiten af te strepen, er was ook een leuke winactie aan verbonden. Zo won kinderopvang Simba een gave bootcamp voor heel de groep. Zij maakten een leuk filmpje over de 50 activiteiten die ze hebben uitgevoerd.

In het voorjaar konden veel activiteiten niet plaatsvinden. Dat was voor iedereen zwaar, maar ook zeker voor kinderen. Daarom wilde WNTweb deze jonge Westlanders een hart onder de riem steken. Met de campagne ‘De 50 dingen die je gedaan moet hebben in Corona-tijd’ kregen kinderen 50 ideeën voor activiteiten om samen te doen met het gezin, met vriendjes of op de kinderopvang. Hierdoor gingen kinderen meer naar buiten en leerden zij nieuwe dingen over natuur en techniek.

Avontuurlijk ontdekken

De meeste activiteiten vonden buiten plaats, zoals naar de sterren kijken of vogelvoer maken. Maar ook een knikkerbaan maken en leren figuurzagen stonden op de lijst van activiteiten. Een groot aantal activiteiten konden eenvoudig thuis of op de kinderopvang plaatsvinden, waardoor ieder kind mee kon doen. Maar er waren ook activiteiten waarbij kinderen op avontuur gingen buitenshuis, zoals strandjutten en naar de lammetjes gaan.

Westland SummerLab 2021

Westland Natuur en Techniek (WNT) Web heeft in samenwerking met vijf kinderopvangorganisaties in de eerste week van de zomervakantie Westland SummerLab georganiseerd. Tijdens deze zevende editie zijn BSO-kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar aan de slag geweest met technologie en duurzaamheid. Een echt ‘kassie’ bouwen, plastic recyclen tot iets nieuws, het bouwen en programmeren van Lego robots, bouwen van constructies met stocks en een elektrisch circuit aanleggen. Allemaal leuke vakantieactiviteiten met een vette knipoog naar de techniek. Uit voorzorg m.b.t. corona kwamen de kinderen op een vast dagdeel met hun eigen opvangorganisatie naar de bedrijfshal van Elektravon-Haket in Naaldwijk.

Westland Natuur en Techniek Web en vijf kinderopvangorganisaties, Kwest, Okidoki, Simba, 2Samen en De Lange Keijzer zijn de initiatiefnemers van dit project.

Belangrijk onderdeel van Westland Summerlab is al 5 jaar het WK Kassiebouwen Junior. Totaal 18 teams van vijf BSO’s gingen de strijd aan voor de titel Westlands Kampioen WK Kassiebouwen Junior. Het team van BSO De Lange Keijzer had de snelste tijd en ging er met de wisselbeker vandoor.

Eigenlijk waren alle teams winnaar als je ziet hoeveel plezier de kinderen beleven aan het bouwen van de kassies, beschikbaar gesteld door Batist hobbykassen.

Kijk voor meer foto’s op onze archiefpagina ‘BSO Techniekweek en SummerLab‘.

Praktijkles Klimaat

De burgemeester van Steendam maakt zich zorgen. Zijn stad heeft last van wateroverlast en hitte. Als het hard heeft geregend, staan alle straten blank. En in de zomer, als het boven de dertig graden is, is het niet te harden op straat. In de stad Sponslo is het een groene oase. Alle tuinen zijn groen en het is er rijk aan vogels en allerlei dieren.

Het maakt blijkbaar uit of je veel bestrating hebt of veel groen. De burgemeester van Steendam vindt stenen hartstikke handig. De wegen zijn lekker breed en er is genoeg ruimte om je auto te parkeren. Je haalt er een hogedrukspuit overheen en schoon is het weer. Maar hoe zit het echt

Kinderen in gr. 7 en 8 gaan onderzoeken hoe het zit met wateroverlast, hittestress en biodiversiteit. Dit doen ze door proefjes en opdrachten te doen, onder andere aan een wateroverlasttafel. We zoeken enkele klassen die dit nieuwe lespakket in september willen testen. Aanmelden kan via info@wntweb.

Kraanwaterdag

Kraanwaterdag voor basisscholen en kinderopvang

Dunea organiseert samen met alle Nederlandse drinkwaterbedrijven op 22 september Kraanwaterdag. Kinderen op basisscholen en bso’s krijgen dan digitale lessen over kraanwater. Met Kraanwaterdag wil Dunea kinderen bewust maken van het water dat uit de kraan komt. Kinderen op de basisscholen en kinderdagverblijven die zich aanmelden, ontdekken via een speciale les waar ons kraanwater vandaan komt, waarom water een gezonde dorstlesser is en welk effect water heeft op ons lichaam.
Natuurlijk drinken alle kinderen die dag alleen kraanwater! Scholen en bso’s die zich inschrijven, ontvangen gratis materialen als een handleiding, een digitale les met filmpjes en quizzen, doebladen en knutselvlogs. Meedoen? Meld je dan hier aan.

Groene Voetstappen

De Groene Voetstappen Week is een landelijke bewustwordingsactie waar ieder jaar tienduizenden kinderen aan meedoen. Gedurende één schoolweek komen de kinderen lopend, met de fiets, steppend, skatend of met het openbaar vervoer naar school en verdienen daarmee Groene Voetstappen-stickers.

Tijdens de actieweek besteden de leerkrachten aandacht aan onderwerpen als klimaatverandering, duurzame mobiliteit, energie en verkeersveiligheid met behulp van het aangeboden lesmateriaal. Bovendien kunnen er Gouden Voetstappen verdiend worden door iets extra’s te doen voor het milieu.

Dit jaar vindt de Groene Voetstappen Week plaats van maandag 27 september tot en met vrijdag 1 oktober. Je kunt je aanmelden op deze pagina.