Westlandse BSO-kinderen helpen schade aan sportvelden voorkomen. Redelijk wat sportverenigingen hebben aan het begin van het seizoen last van emelten. Emelten zijn larven van een langpootmug die zich met gras voeden, waardoor ze schade aan het sportveld aanrichten. Door spreeuwenkasten te plaatsen kun je dit probleem verhelpen. Kinderen van de buitenschoolse opvang hebben in het najaar tientallen vogelhuisjes gemaakt in het Prinsenbos. Deze zijn door de kinderen gemonteerd en geschilderd en worden deze week opgehangen op de Westlandse sportvelden. Leerlingen van ISW hebben planken op maat gemaakt, de kinderen van de buitenschoolse opvang hebben de huisjes in elkaar gezet en geschilderd. Een leuke en leerzame activiteit, georganiseerd vanuit Westland Natuur en Techniek (WNT) Web en het Prinsenbos.

Door spreeuwen te laten nestelen in een omgeving waar emelten aanwezig zijn, kan voorkomen worden dat er schade aan de grasmat ontstaat. Spreeuwen voeden zich met emelten. Deze bodemdieren dienen vooral als voedsel voor de jonge spreeuwen in het nest. De spreeuwen zijn in staat om met hun fijne snavel de larve uit de bodem te trekken, zonder het veld te beschadigen. Overlast van emelten kan dus voorkomen worden door meerdere spreeuwenkasten rondom het sportveld op te hangen. Deze methode wordt al een aantal jaren succesvol toegepast op enkele Nederlandse golfbanen.

Op de foto zijn kinderen van de noodopvang van 2Flamingo’s van kinderopvang 2Samen bezig de nestkastjes op te hangen sportpark de Hoge Bomen in Naaldwijk. Binnenkort zullen nog meer nestkasten opgehangen worden op andere sportvelden. Voor meer informatie of contact kunt u het beste mailen naar info@wntweb.nl of bellen met de beheerder van het Prinsenbos, Gerard Witkamp, tel. 0613383706.