Westlandse First Lego League

Dossier: First Lego League Westland

Februari 2021
De regiofinale van de First Lego League Westland is uitgesteld naar zaterdag 20 maart 2021. Zo hebben de teams meer ruimte om zich goed voor te bereiden op deze robotwedstrijd. Ook is het besluit genomen om de techniekwedstrijd niet ‘live’ te organiseren, maar volledig online. Teams worden gevraagd filmpjes en foto’s in te sturen van hun innovatieproject, het robotontwerp en/of de robotwedstrijd. Een deskundige jury beoordeelt de resultaten en stelt via MS Teams aanvullende vragen aan de scholieren. De 22 teams uit bijna alle Westlandse kernen strijden om één plek in de Benelux finale die op zaterdag 17 april plaatsvindt. De uiteindelijke winnaar van deze wedstrijd plaatst zich voor de wereldfinale in Chicago (VS). Alle 22 teams ontvangen hier nog informatie over van de organisatie.

RePLAY, First Lego League thema 2020-2021
Mei 2020, Stichting Techniek Promotie, de landelijk organisator van De First Lego League (FLL) besluit ondanks de Corona problematiek het komende schooljaar de FLL door te laten gaan. Er komt dus ook in het seizoen 2020- 2021 een FLL in het Westland. De scholen krijgen meer tijd voor de voorbereidingen, de wedstrijden zullen pas plaatsvinden in de maanden januari en februari 2021. Wanneer fysieke events in januari of februari nog steeds niet mogelijk zijn wordt er uitgeweken naar digitale scenario’s. 

In het nieuwe FLL seizoen, drie divisies
Het thema voor het seizoen 2020-2021 is RePLAY! Ontdek hoe gezond te leven!

In het nieuwe seizoen is er een vereenvoudigde opzet, de introductie van een FLL met drie divisies: 
Discover (leeftijd 4-6) 
Explore (leeftijd 6-10)
Challenge (leeftijd 9-15)

Op nog nader te bepalen data in januari of februari 2021 wordt de 12e Regiofinale Westland van de First Lego League georganiseerd. De FLL is een techniekwedstrijd voor kinderen van 4 t/m 15 jaar. 

First Lego League Westland, editie 2019-2020
De FLL een robotwedstrijd voor kids van 10 t/m 16 jaar, is al 10 jaar lang een zeer veelzijdige en leerzame wedstrijd. De kinderen ontwerpen, bouwen en programmeren een robot, voeren een onderzoek uit en presenteren de resultaten. Zo wordt op een speelse manier gewerkt aan de 21ste-eeuwse vaardigheden die verlangd worden van toekomstige werknemers. De 11e editie van de FLL vond plaats op zaterdag 14 december van 10.00-17.00 uur op de Priva Campus in De Lier. Het thema was dit jaar “City Shaper”, waarbij duurzaamheid centraal staat. 

Maar… er is meer! Waarom zouden wij wachten om kinderen te interesseren voor techniek tot zij hun 10e levensjaar hebben bereikt? Om ook het jongere kind te betrekken zijn er daarom aparte wedstrijden voor kinderen van 6 t/m 9 jaar (FLL Junior) en 4 en 5 jaar. Deze laatste wedstrijd is een landelijke pilot en moet uitgroeien tot een techniekfeestje. Zowel de FLL Junior als dit FLL Junior Celebration Event vonden plaats op zaterdag 1 februari 2020 bij ISW Hoogeland in Naaldwijk.

First Lego League Westland, editie 2018-2019
De Westlandse First Lego League bestond 10 jaar! Om dit te vieren werd op zaterdag 2 februari 2019 op het ISW Hoogeland in Naaldwijk ‘Westland Amazing Technology’ georganiseerd.  De First Lego League is een jaarlijks terugkerende internationale wedstrijd met robots van Lego. Er zijn wedstrijden in diverse leeftijdscategorieën met elk jaar een ander interessant en maatschappelijk thema. De deelname van Westlandse scholen aan deze wedstrijd is elk jaar weer groot en mede daardoor al 10 jaar een succes.

Jubileumevent op 2 februari
Op Westland Amazing Technology werd er in diverse categorieën gestreden en waren er voor bezoekers diverse activiteiten. Ruim 20 teams uit de Junior First Lego League, leeftijd 6 tot 9 jaar, presenteerden op zaterdag 2 februari rond het thema ‘Mission Moon’ een oplossing voor een door het team gekozen ruimtevraagstuk. En een aantal teams van de Lego League uit de december wedstrijd, in de leeftijd van 9 – 14 jaar, gingen op deze dag met elkaar de strijd aan voor het ‘Open Westlands Kampioenschap’. Naast deze wedstrijden was er voor de bezoekers van alles te zien en te doen.  Er waren demonstraties van diverse wedstrijdrobots, een presentatie van een speciale Lego League robot, een doorlopende filmvoorstelling met wedstrijden met robots en films van Westlandse robotica bedrijven. Ook was er is een apart side event, waar bezoekers aan diverse activiteiten konden deelnemen. Zoals het leren programmeren van verschillende robots en vele andere activiteiten. Kortom ‘Westland Amazing Technology’ was een interessant, innovatief en actief jubileumevent voor iedereen.

Jezelf ontwikkelen met Legorobots
De afgelopen 10 jaar hebben Westlandse leerlingen, door deel te nemen aan de First Lego League, veel positieve ervaringen opgedaan. Leren programmeren, complexe technische onderwerpen onderzoeken, maar ook leren presenteren kwam aan bod. De Legorobots bleken hierin een doeltreffend vertrekpunt. Dankzij de First Lego League deden veel scholieren nationale en internationale contacten op. Zo belandden de Hoekse Druppies na het winnen van de Regiofinale Westland en een derde plaats bij de Benelux-finale, uiteindelijk bij de Europese finale in Tallinn, Estland.

De Hoekse Druppies deelden op zaterdag 2 februari, tijdens een interview, hun ervaringen. Een schooldirecteur, een docent en wethouder Ben Van der Stee (Onderwijs) waren aanwezig bij dit interview. Geïnteresseerden uit het onderwijs, bedrijfsleven en ook beleidsmakers konden bij dit evenement aanwezig te zijn.  

Junior First Lego League
De regiofinale van de Junior First Lego League Westland vond eveneens op 2 februari 2019 plaats. Het thema voor dit jaar was: Mission Moon, verken het leven en reizen in de ruimte.
Na de presentaties van o.a  de beweegbare Legomodellen en de “Laat zien posters“ eindigde deze activiteit voor de 6 t/m 10 jarigen om circa 14:00 uur.


First Lego League Westland, editie 2017
Op zaterdag 16 december 2017 werd de 9e editie van de Westlandse First Lego League gehouden. Na het succes van de afgelopen jaren was er ook in 2017 een junior Lego League, voor kinderen tussen de 6 en 9 jaar.

De uitslag van de Westlandse First Lego League 2017 luidde als volgt:

De hoofdprijs, 1e robotprijs en publieksprijs: De Hoekse Druppies / De Driemaster & Rijckevorsel
2e robotprijs: The BiepBoyZ / Bibliotheek Westland
3e robotprijs: Hydro Kings / Prins Willem Alexander School en De Achtsprongspetters / De Achtsprong
De project / presentatieprijs: de Wegwijzers / De Wegwijzer
De teamwork prijs: Bernadette Lego Crew / Bernadetteschool
De technische jury prijs: Klavertje ISW / ISW Gasthuislaan

Het thema voor 2017 was HYDRO DYNAMICS
Wat konden de Westlandse teams bedenken om het gebruik van water beter te beheersen? Dit was de grote vraag bij de First® Lego® League 2017-2018. Hoe gaan we in de toekomst om met de vraagstukken over water?

Naast de opdracht met het théma HYDRO DYNAMICS was er natuurlijk ook de wedstrijd met LEGO MINDSTORMS® robots. De missies gingen over dit thema, de leerlingen moesten met de zelfgebouwde en geprogrammeerde robots het probleem van de natuur oplossen!
Het was voor de leerlingen, leerkrachten, ouders, oma’s en opa’s, familie en vele andere belangstellenden weer een spannende editie van de FIRST® LEGO® League Westland!
Het evenement vond plaats op zaterdag 16 december 2017 bij Priva in De Lier.


Spannende, leerzame en gezellige Westlandse Lego League 2016
Het was op zaterdag 17 december 2016, bij Priva in De Lier, al vroeg in de ochtend druk met deelnemers aan de 8e editie van de Westlandse Lego League. Bij de junior deelnemers werd de stand nog ingericht en moest er nog voor gezorgd worden dat alles goed stond stond en vooral dat alles werkte. Bij de robot wedstrijd werd er flink geoefend en werden bepaalde zaken op het laatste moment nog aangepast. Om 10:00 uur ging de junior editie van start, er waren veel ouders, opa’s en oma’s aanwezig. Om 10:30 uur werd de ‘grote’ Lego League geopend en om 11:00 uur begonnen de wedstrijden, de presentaties en de jury-bezoeken. Het was de hele dag een komen en gaan van familie, vrienden en andere geïnteresseerde bezoekers.

Verschillende scholen gingen met een prijs naar huis, basisschool De Vlieten was de grote overall winnaar. De uitslag van de editie 2016 was:

De Technotijgers de hoofdprijs, de projectprijs en de publieksprijs.
Team ET ontving de ontwerpprijs.
The Beebots wonnen de robotwedstrijd.
De Jobots ontvingen de Core Value prijs.
De Technotijgers waren de overall winnaar.

Het thema voor dit jaar was: Animal Allies.
De challence bij dit thema was: onderzoek hoe mensen en dieren met elkaar in aanraking komen en hoe een robot daar bij kan helpen. Het paard en wagen zijn allang verdwenen, de koets zien we hoofdzakelijk op Prinsjesdag. In de landbouw is er nog op vele manieren contact tussen mens en dier. Denk aan de melkrobot en het automatisch voeren van de dieren.
Het thema van dit jaar vroeg de nodige creativiteit, maar dat maakt de uitdaging, de voorbereiding, de wedstrijd en wedstrijddag alleen maar leuker.

Naast het bouwen, programmeren en uitvoeren van de missies met de robots met LEGO MINDSTORMS moesten de leerlingen ook een presentatie houden. Tevens gingen ze op bezoek bij een technische – en organisatie jury. Centraal stonden de Core Values, o.a. sportiviteit, samenwerking en respect voor elkaar.


Westlandse First Lego league 2015 druk bezocht!
Het was zaterdag 12 december weer een drukte van belang op de Priva Campus aan de Zijlweg in De Lier. Veel ouders, familie, vrienden en andere betrokkenen waren aanwezig om de 7e editie van de FIRST® LEGO® League (FLL) bij te wonen. Totaal 19 teams van Westlandse scholen hadden zich in twee categorieën ingeschreven voor dit sfeervolle techniek evenement. In de ochtenduren vond de Junior FLL plaats waarbij vooral het grote aantal aanwezige vaders, moeders, opa’s en oma’s opviel.

Een flink aantal vrijwilligers, waaronder veel Priva medewerkers, waren betrokken bij de jureringen van deze technische – en creatieve wedstrijd. Even na 16:00 uur werden de prijzen uitgereikt.

Winnaars 2015:
Overall eerste plaats: TeamAchtsprong, De Achtsprong
Overall tweede plaats: Opruimertjes, Verburch-hof  
Publieksprijs: Techno Tijgers, De Vlieten
Core Values jury: Jobots, Joannesschool
Robotjury: ISW Mindstormers, ISW Hoogeland
Robotwedstrijd: Team Achtsprong, De Achtsprong
Projectjury: Team Achtsprong, De Achtsprong