Dag van de Westlandse Tuinbouw

Dossier: Dag vd Westlandse Tuinbouw

Kinderen in de kas op Dag van de Westlandse Tuinbouw 2018

Woensdag 4 april 2018 bezochten 700 Westlandse kinderen (groep 7/8) van twintig basisscholen de tuinbouw. 31 tuinbouwbedrijven openden hun deuren om de jonge generatie de veelzijdige sector te laten ervaren. Met succes! Een quiz, het maken van een eigen plantje, chrysanten verpakken en de schat aan informatie en belevenissen leverden enthousiaste reacties op van kinderen en leerkrachten.

De jonge bezoekers waren verrast over de mogelijkheden die tuinbouw biedt. Koppert Cress en de logistieke uitleg maakte nieuwsgierig. Hoe worden de zaadjes verspreid? Waarom is de verlichting paars? Hoe sla je warmte op? En de ‘Beste Kweker van de wereld’, Ter Laak, bracht eye-openers, zoals dat een phalaenopsis in een doorzichtige pot groeit vanwege de lichtdoorlaatbaarheid. Duurzaam bouwen kwam aan bod, als ook hoe een plant ontstaat: wortelen in een boomschors. Bij Looye Tomaten maakte de techniek in de verpakkingshal indruk op de kinderen die juist technieklessen hebben gehad. De prachtige kantine bij het gloednieuwe OK Plant was al indrukwekkend. Zo ook de cameratunnel om de planten snel te kunnen scannen op lengte en aantal bloemen.

Doen en beleven

De vele vragen maakten het ook voor de ondernemers waardevol en leerzaam. “Waarom zit er een netje om de bloem? En wat is pluizen?” waren vragen tijdens het pluizen van chrysanten bij Arcadia. Bij Dynaplant werd topografie getoetst toen het afzetgebied van de calla’s in beeld verscheen. Eén van de jonge bezoekers wist Leo Leerdam, bij Leerdam Orchids, te vertellen dat de op wit karton rondkruipende piepkleine insecten, de natuurlijke vijanden, binnen een getekende cirkel blijven en zo gemakkelijk te tellen zijn. Het maakte het bezoek letterlijk en figuurlijk heel levendig. Het inhoezen van chrysanten bij SV.co en samenstellen van een eigen plantje bij KP Holland lieten kinderen verschillende tuinbouwwerkzaamheden ervaren. De boom in de Fachjan-jungle, die een Australische bosbrand van 600 graden had overleefd, maakte veel indruk. En zo zijn er veel meer mooie inzichten bij de jonge bezoekers ontstaan. Sommige klassen maken er een verslag over, andere kinderen bezoeken aanstaand weekend meer kwekerijen bij Kom in de Kas, het tuinbouw publieksevenement dat dit jaar plaatsvindt aan Zwethlaan-Broekpolderlaan in Honselersdijk.

Tuinbouw is leuk

De organisatie van de Dag van de Westlandse Tuinbouw, Paul Steyn (WNTweb) en Agnes van den Berg, geeft onder het motto ‘tuinbouw is leuk en veelzijdig’ de kinderen graag een reëel beeld van de sector. Want het is niet saai en altijd warm in de kas, zoals vaak wordt gedacht. De 700 kinderen die allen twee bedrijven bezochten, hebben de echte tuinbouw ervaren en hopelijk gezien hoe veelzijdig en leuk deze sector is. Missie geslaagd voor de organisatoren, die de deelnemende bedrijven en scholen en chauffeur-ouders enorm dankbaar zijn voor de inspanningen.

Dank aan onderstaande bedrijven

Arcadia chrysant (De Lier en Kwintsheul), De Westlandse Druif, Deliflor Chrysanten BV, Dynaplant, Fa. van der Burg, Fachjan Project Plants, Firma Richplant, Gebr. Van der Lelij, Jonge planten, Grünewald, JungleStar Bromelia's, Koppert Cress, KP Holland Naaldwijk, Leen Middelburg Chrysanten, Leerdam Orchids, Lievaart Freesia, Looije Naaldwijk, OK Plant, PatioPlant vd Valk, Plantenkwekerij Valstar, Plukkerij Framblij, Solis Plant, Stichting Tomatoworld, SV.CO, Ter Laak, V.O.F. J. en R. Groenewegen, Van Baalen Orchideeën, VannoVa, Laurens vd Lans, Wetering Potlilium en Zuidgeest / Vitapep

Kinderen beleven de groene sector op Dag van de Westlandse Tuinbouw 2017

Op woensdag 29 maart bezochten 565 kinderen van 15 Westlandse scholen elk twee tuinbouwbedrijven. Enthousiaste ondernemers van 25 teeltlocaties namen de kinderen mee in de wereld van potplanten, bloemen, groenten of fruit. Met een doe-activiteit beleefden de jonge Westlanders op veel bedrijven ‘dat de tuinbouw leuk is’. Want dat is het motto van deze Dag.
Bijzonder was dat de landelijke organisatie Kom in de Kas deze gelegenheid aangreep om bij één van de bezoeken de interactieve app te lanceren. Deze app helpt de jonge bezoeker op alle Kom-in-de-Kas-bedrijven in Nederland kennis te maken met de groene sector. Met de mobiel in de hand, zochten de kinderen naar de ‘Helden van de kas’. Na het scannen geeft de app op een dynamische manier extra informatie. Het viel in de smaak. “Je kan tenminste wat doen.” Luna Tanke (12jr, groep 8 Regenboog uit Naaldwijk) las de informatie die ze kreeg bij insecten als ‘Held van de kas’. “Die insecten eten andere diertjes die schadelijk zijn voor de planten. Dat is interessant.” Ze ging snel op zoek naar andere ‘Helden’.

Waardevolle ervaringen

In de andere bedrijven die klassen ontvingen, was de ervaring ook waardevol. Weliswaar zonder app, maar met rondleiding, het verhaal van de ondernemer zelf, het poten van een kalanchoë, het bouwen van een deense kar, het poten van chrysantenstek, etc. Deze ervaringen zullen bijdragen aan hun beeld van de tuinbouw, de sector die Westland groot
maakte. Hun interesse bleek uit de vragen die ze stelden. “Hoe groot is de kas? Hoeveel paprika’s produceert u?” Ook het bestelproces wierp vragen op. Drie maanden levertijd op leliehoezen uit China is toch wel erg lang. En een digitale bestelgids waar perkplanten worden aangeboden, dat snapten de kinderen goed. De luxe verpakkingen en toegevoegde waarde zoals paashaasjes in de kalanchoë sprak tot de verbeelding. “Ik zou dat wel kopen hoor”, riep één van de kinderen. Wat ze het leukste vond? “Het wedstrijdje deense karren bouwen.”

Deuren open voor jonge generatie

Organisatoren Paul Steyn (programmamanager SOB Westland) en Agnes van den Berg (organisatiebureau Magnifiq) organiseerden deze derde Dag van de Westlandse Tuinbouw met veel plezier. “De animo bij de scholen groeit en bedrijven openen graag hun deuren voor deze jonge generatie.” Met Kom in de Kas in het vooruitzicht, gaven Paul en Agnes en de 25 ondernemers de kinderen alvast een inkijkje in de tuinbouw. Velen van hen zijn voornemens om komend weekend met hun ouders het evenement Kom in de Kas in de Bospolder te bezoeken. Zeker de groep die kennismaakte met de interactieve app.

Dank aan onderstaande bedrijven voor de medewerking aan de Dag vd Westlandse Tuinbouw!

Arcadia chrysant (vestigingen De Lier en Kwintsheul), Bakker tomaten, Bos Plant, Dynaplant, Fa. A.A.M. vd Voort en Zn, Fa. R. & A. van Kester, Fa. van der Burg, Fachjan Project Plants, Firma Richplant, Jonge planten Grünewald, KP Holland Naaldwijk, Kwekerij GJ van der Wel, Kwekerij Maasluiden, Lievaart Freesia, Looije Naaldwijk, PatioPlant vd Valk, Plukkerij Framblij, Sion Orchidee, Solis Plant, Stichting Tomatoworld, TiSento, Feelings of Flowers B.V., Tom.kwekerij Kees Stijger, V.O.F. J. en R. Groenewegen, Van Baalen Orchideeën, Vreugdenhil Bulbs & Plants en Zwinbrothers