Dag van de Westlandse Tuinbouw

Dossier: Dag van de Westlandse Tuinbouw

Dag van de Westlandse Tuinbouw 2024
WNTweb heeft op woensdag 3 april 2024, voor de 8e keer, de jaarlijkse Dag van de Westlandse Tuinbouw georganiseerd. Bijna 700 basisscholieren in 28 groepen uit de groepen 7 en 8 maakte tijdens de dag van de Westlandse tuinbouw kennis met de veelzijdigheid in de glastuinbouw. In twee bedrijfsbezoeken van een uur kregen deze leerlingen een beeld van de glastuinbouwbedrijven in de Westlandse regio.

WNTweb heeft dit jaar 30 bedrijven bereid gevonden de deur voor de leerlingen open te zetten. Deze dag vertelde vakmensen in eenvoudige woorden over alles wat er komt kijken in de glastuinbouw. Gepassioneerde kwekers en ondernemers namen hen mee in de werkzaamheden die in een kas of schuur gedaan worden. Vaak gaan de kinderen ook zelf aan de slag. Zo ervaart de toekomstige generatie op een laagdrempelige manier wat er komt kijken bij het werk in de glastuinbouw.

De brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland heeft in 2023 een nieuwe toolkit Gezondheid & Geluk ontwikkeld. Met deze toolkit wil de organisatie meer het verhaal van de glastuinbouw uitdragen. Er zijn in de toolkit diverse materialen beschikbaar om het verhaal te ondersteunen. Op 2 bedrijven zijn o.a. 5 informatieborden met verhalenlijnen uit de toolkit gebruikt om de leerlingen te informeren over de ontwikkeling van zaad tot groen leven en wonen. Zie de website van Glastuinbouw Nederland.

Dag van de Westlandse Tuinbouw 2023

WNTweb organiseert op woensdag 29 maart, voor de 7e keer, de jaarlijkse Dag van de Westlandse Tuinbouw. Bijna 800 basisscholieren uit de groepen 7 en 8 maken die dag kennis met de veelzijdigheid in de tuinbouw. In twee bedrijfsbezoeken krijgen deze leerlingen een beeld van de tuinbouwbedrijven in de Westlandse regio. 

WNTweb heeft dit jaar 36 bedrijven bereid gevonden de deur voor de leerlingen open te zetten. Deze dag brengen vakmensen in eenvoudige woorden hun passie voor tuinbouw over op kinderen in de leeftijd van 9-12 jaar. Gepassioneerde kwekers en ondernemers nemen hen mee in de werkzaamheden die in een kas of schuur gedaan worden. Het programma moet aanspreken, leerzaam én leuk zijn! In twee bezoeken van elk een uur krijgen de kinderen een goed beeld van wat de bedrijven verbouwen. Vaak gaan de kinderen ook zelf aan de slag. Zo ervaart de toekomstige generatie op een laagdrempelige manier wat er komt kijken bij het werk in de tuinbouw.  

Dag van de Westlandse Tuinbouw 2022

Na 2 jaar afwezigheid is op woensdag 13 april 2022 de Dag van de Westlandse Tuinbouw gehouden. Een hernieuwde start van deze activiteit, de deuren van tuinbouwbedrijven zijn weer open voor de leerlingen uit groep 7 en 8. Op die manier kunnen ze kennismaken met de tuinbouw in het Westland. WNTweb organiseert de Dag van de Westlandse Tuinbouw voor de 6e keer.

Een rondleiding, laten zien en beleven en iets doen. In een uur tijd krijgen de kinderen een inkijkje in wat de tuinbouw is en doet. Gepassioneerde kwekers en ondernemers nemen hen mee in de werkzaamheden die in een kas of schuur gedaan worden. “Wij waarderen het enorm dat bedrijven trouw meewerken en kinderen laten zien wat de tuinbouw te bieden heeft. Organisator Paul Steyn, programmamanager techniek bij WNTweb, noemt het een waardevolle investering in de jeugd en de toekomst van de tuinbouw. De leerlingen bezoeken op één ochtend twee tuinbouwbedrijven.

Kom in de Kas
Ook het tuinbouwpublieksevenement Kom in de Kas is 2 jaar niet georganiseerd. Normaal is Kom in de Kas elk jaar in het 1e weekend van april, dit jaar wordt Kom in de Kas Westland op 11 en 12 juni gehouden. Voor 2023 gaan we er van uit dat de Dag van de Westlandse Tuinbouw weer kort voor Kom in de Kas, beide rond 1 april, worden georganiseerd.

Maand van de Westlandse Tuinbouw 2021
Bijna een jaar geleden was de dag van de Westlandse tuinbouw de eerste WNTweb activiteit die door corona niet door kon gaan. Helaas was het ook dit jaar niet mogelijk de dag van de tuinbouw met bedrijfsbezoeken te organiseren. Wel heeft WNTweb inmiddels ervaring met online bezoeken aan bedrijven. De leerlingen blijven in de klas bij het smartboard, terwijl iemand van WNTweb al filmend bedrijven bezoekt. Teams, Zoom of Meet zorgt voor de verbinding, zo kunnen de leerlingen toch kennismaken en een indruk krijgen van de vele interessante bedrijven in de regio Westland. Op deze manier is ook interactie mogelijk, zoals vragen stellen of iets langer bij een bepaald onderwerp of machine stil staan.

In deze opzet doen we de dag van… niet op 1 dag, maar organiseren we een maand van de Westlandse tuinbouw. Van half maart tot de meivakantie konden leerlingen 1 uur online ‘op bezoek’ bij een bedrijf. WNTweb regelde de planning. Voor basisscholen (groepen 7 en 8) en bedrijven was dit een laagdrempelige kans om een beeld te krijgen van technologie in de regio.


Dag van de Westlandse Tuinbouw 2020
In 2020 is geen Dag van de Westlandse Tuinbouw gehouden, de voorbereiding in februari/maart 2020 was al helemaal gereed. Scholen hadden zich aangemeld en er waren ook al passende bedrijven gezocht. Zoals bekend zijn er vanaf half maart vele activiteiten door corona geannuleerd. Helaas ook voor de Dag van de Westlandse tuinbouw 2020 die begin april op de planning stond. Door de beperkingen was er voor de organisatie geen alternatief te organiseren.

Dag van de Westlandse Tuinbouw 2019
Woensdag 3 april 2019 vierden 670 kinderen (groep 7/8) en 31 tuinbouwbedrijven de Dag van de Westlandse Tuinbouw. Met leuke doe-opdrachten op de bedrijven en enthousiaste verhalen van de tuinbouwondernemers kregen de kinderen een goed beeld van de veelzijdige sector. De tuinbouw viel bij de kinderen in de smaak! Stekken, paprikadozen vullen, planten inhoezen en met een loepje de biologische bestrijders (insecten) bestuderen. Kinderen ontdekten vele kanten van de tuinbouw.

Een proefje met de zuurgraad van water, fotografie van een zelfverzonnen bloemopstelling en een tomatenverpakking of hoes ontwerpen; een tuinbouwbeleving met voor ieder wat wils. Een quiz, een wedstrijdje Deense karren bouwen en het enthousiaste verhaal van de ondernemer zelf; de deelnemende bedrijven hebben wederom een leuke indruk van de sector gegeven. Met passie en plezier. “Het is belangrijk om kinderen op jonge leeftijd al te vertellen hoe leuk onze sector is,” liet één van de deelnemers weten.


Kinderen in de kas op de Dag van de Westlandse Tuinbouw 2018
Woensdag 4 april 2018 bezochten 700 Westlandse kinderen (groep 7/8) van twintig basisscholen de tuinbouw. 31 tuinbouwbedrijven openden hun deuren om de jonge generatie de veelzijdige sector te laten ervaren. Met succes! Een quiz, het maken van een eigen plantje, chrysanten verpakken en de schat aan informatie en belevenissen leverden enthousiaste reacties op van kinderen en leerkrachten.

De jonge bezoekers waren verrast over de mogelijkheden die tuinbouw biedt. Koppert Cress en de logistieke uitleg maakte nieuwsgierig. Hoe worden de zaadjes verspreid? Waarom is de verlichting paars? Hoe sla je warmte op? En de ‘Beste Kweker van de wereld’, Ter Laak, bracht eye-openers, zoals dat een phalaenopsis in een doorzichtige pot groeit vanwege de lichtdoorlaatbaarheid. Duurzaam bouwen kwam aan bod, als ook hoe een plant ontstaat: wortelen in een boomschors. Bij Looye Tomaten maakte de techniek in de verpakkingshal indruk op de kinderen die juist technieklessen hebben gehad. De prachtige kantine bij het gloednieuwe OK Plant was al indrukwekkend. Zo ook de cameratunnel om de planten snel te kunnen scannen op lengte en aantal bloemen.

Doen en beleven
De vele vragen maakten het ook voor de ondernemers waardevol en leerzaam. “Waarom zit er een netje om de bloem? En wat is pluizen?” waren vragen tijdens het pluizen van chrysanten bij Arcadia. Bij Dynaplant werd topografie getoetst toen het afzetgebied van de calla’s in beeld verscheen. Eén van de jonge bezoekers wist Leo Leerdam, bij Leerdam Orchids, te vertellen dat de op wit karton rondkruipende piepkleine insecten, de natuurlijke vijanden, binnen een getekende cirkel blijven en zo gemakkelijk te tellen zijn. Het maakte het bezoek letterlijk en figuurlijk heel levendig. Het inhoezen van chrysanten bij SV.co en samenstellen van een eigen plantje bij KP Holland lieten kinderen verschillende tuinbouwwerkzaamheden ervaren. De boom in de Fachjan-jungle, die een Australische bosbrand van 600 graden had overleefd, maakte veel indruk. En zo zijn er veel meer mooie inzichten bij de jonge bezoekers ontstaan. Sommige klassen maken er een verslag over, andere kinderen bezoeken aanstaand weekend meer kwekerijen bij Kom in de Kas, het tuinbouw publieksevenement dat dit jaar plaatsvindt aan Zwethlaan-Broekpolderlaan in Honselersdijk.

Tuinbouw is leuk
De organisatie van de Dag van de Westlandse Tuinbouw, Paul Steyn (WNTweb) en Agnes van den Berg, geeft onder het motto ‘tuinbouw is leuk en veelzijdig’ de kinderen graag een reëel beeld van de sector. Want het is niet saai en altijd warm in de kas, zoals vaak wordt gedacht. De 700 kinderen die allen twee bedrijven bezochten, hebben de echte tuinbouw ervaren en hopelijk gezien hoe veelzijdig en leuk deze sector is. Missie geslaagd voor de organisatoren, die de deelnemende bedrijven en scholen en chauffeur-ouders enorm dankbaar zijn voor de inspanningen.

Dank aan onderstaande bedrijven
Arcadia chrysant (De Lier en Kwintsheul), De Westlandse Druif, Deliflor Chrysanten BV, Dynaplant, Fa. van der Burg, Fachjan Project Plants, Firma Richplant, Gebr. Van der Lelij, Jonge planten, Grünewald, JungleStar Bromelia’s, Koppert Cress, KP Holland Naaldwijk, Leen Middelburg Chrysanten, Leerdam Orchids, Lievaart Freesia, Looije Naaldwijk, OK Plant, PatioPlant vd Valk, Plantenkwekerij Valstar, Plukkerij Framblij, Solis Plant, Stichting Tomatoworld, SV.CO, Ter Laak, V.O.F. J. en R. Groenewegen, Van Baalen Orchideeën, VannoVa, Laurens vd Lans, Wetering Potlilium en Zuidgeest / Vitapep.


Kinderen beleven de groene sector op Dag van de Westlandse Tuinbouw 2017
Op woensdag 29 maart bezochten 565 kinderen van 15 Westlandse scholen elk twee tuinbouwbedrijven. Enthousiaste ondernemers van 25 teeltlocaties namen de kinderen mee in de wereld van potplanten, bloemen, groenten of fruit. Met een doe-activiteit beleefden de jonge Westlanders op veel bedrijven ‘dat de tuinbouw leuk is’. Want dat is het motto van deze Dag.
Bijzonder was dat de landelijke organisatie Kom in de Kas deze gelegenheid aangreep om bij één van de bezoeken de interactieve app te lanceren. Deze app helpt de jonge bezoeker op alle Kom-in-de-Kas-bedrijven in Nederland kennis te maken met de groene sector. Met de mobiel in de hand, zochten de kinderen naar de ‘Helden van de kas’. Na het scannen geeft de app op een dynamische manier extra informatie. Het viel in de smaak. “Je kan tenminste wat doen.” Luna Tanke (12jr, groep 8 Regenboog uit Naaldwijk) las de informatie die ze kreeg bij insecten als ‘Held van de kas’. “Die insecten eten andere diertjes die schadelijk zijn voor de planten. Dat is interessant.” Ze ging snel op zoek naar andere ‘Helden’.

Waardevolle ervaringen
In de andere bedrijven die klassen ontvingen, was de ervaring ook waardevol. Weliswaar zonder app, maar met rondleiding, het verhaal van de ondernemer zelf, het poten van een kalanchoë, het bouwen van een deense kar, het poten van chrysantenstek, etc. Deze ervaringen zullen bijdragen aan hun beeld van de tuinbouw, de sector die Westland groot
maakte. Hun interesse bleek uit de vragen die ze stelden. “Hoe groot is de kas? Hoeveel paprika’s produceert u?” Ook het bestelproces wierp vragen op. Drie maanden levertijd op leliehoezen uit China is toch wel erg lang. En een digitale bestelgids waar perkplanten worden aangeboden, dat snapten de kinderen goed. De luxe verpakkingen en toegevoegde waarde zoals paashaasjes in de kalanchoë sprak tot de verbeelding. “Ik zou dat wel kopen hoor”, riep één van de kinderen. Wat ze het leukste vond? “Het wedstrijdje deense karren bouwen.”

Deuren open voor jonge generatie
Organisatoren Paul Steyn (programmamanager SOB Westland) en Agnes van den Berg (organisatiebureau Magnifiq) organiseerden deze derde Dag van de Westlandse Tuinbouw met veel plezier. “De animo bij de scholen groeit en bedrijven openen graag hun deuren voor deze jonge generatie.” Met Kom in de Kas in het vooruitzicht, gaven Paul en Agnes en de 25 ondernemers de kinderen alvast een inkijkje in de tuinbouw. Velen van hen zijn voornemens om komend weekend met hun ouders het evenement Kom in de Kas in de Bospolder te bezoeken. Zeker de groep die kennismaakte met de interactieve app.

Dank aan onderstaande bedrijven voor de medewerking aan de Dag van de Westlandse Tuinbouw!
Arcadia chrysant (vestigingen De Lier en Kwintsheul), Bakker tomaten, Bos Plant, Dynaplant, Fa. A.A.M. vd Voort en Zn, Fa. R. & A. van Kester, Fa. van der Burg, Fachjan Project Plants, Firma Richplant, Jonge planten Grünewald, KP Holland Naaldwijk, Kwekerij GJ van der Wel, Kwekerij Maasluiden, Lievaart Freesia, Looije Naaldwijk, PatioPlant vd Valk, Plukkerij Framblij, Sion Orchidee, Solis Plant, Stichting Tomatoworld, TiSento, Feelings of Flowers B.V., Tom.kwekerij Kees Stijger, V.O.F. J. en R. Groenewegen, Van Baalen Orchideeën, Vreugdenhil Bulbs & Plants en Zwinbrothers.