BSO SummerLab/KassieBouwen jr.

Dossier: Westland SummerLab – WK KassieBouwen jr.

Westland SummerLab / WK KassieBouwen jr. 2023

De 9e editie is gehouden op dinsdag 11 juli 2023, dit jaar op een nieuwe locatie bij ISW Hoge Woerd in Naaldwijk. Op deze locatie is een ruim schoolplein en een grote aula beschikbaar. Ook dit jaar weer een ruim aanbod van activiteiten met een knipoog naar techniek.

Het WK KassieBouwen jr. is het hoofdonderdeel, de teams van 7 BSO’s gingen met elkaar de strijd aan voor de wisselbeker. Ook in 2023 had het team van Okidoki de snelste tijd.

Summerlab / WK Kassiebouwen is een activiteit van Westland Natuur en Techniek Web en 7 kinderopvangorganisaties, Kwest, Okidoki, Simba, 2Samen, De Lange Keizer, ZON! en Partou.

Achtste editie Westland SummerLab / WK KassieBouwen jr. 2022
Op dinsdag 12 juli, in de eerste week van de zomervakantie, organiseerde WNTweb en diverse kinderopvangorganisaties Westland SummerLab. Tijdens deze achtste editie konden de kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar aan de slag met technologie en duurzaamheid. Zelf een klein insectenhotel maken, een recherche (CSI) onderzoek doen, creatief met recycle materiaal aan de slag, timmeren leren van een echte timmerman en diverse sport- en spelactiviteiten. Het kan allemaal tijdens Westland SummerLab.

Het hoofdonderdeel van Westland Summerlab is het WK KassieBouwen jr. De teams gingen, na een ochtend oefenen, de strijd aan voor de titel Westlands Kampioen KassieBouwen Junior 2022. BSO Okidoki, team Okidoki 2 kwam als snelste uit de strijd, het team ging met de titel en de wisselbeker naar huis.

Summerlab / WK Kassiebouwen is een activiteit van Westland Natuur en Techniek Web en vijf kinderopvangorganisaties, Kwest, Okidoki, Simba, 2Samen en De Lange Keizer.

Westland SummerLab 2021
Westland Natuur en Techniek (WNT) Web heeft in samenwerking met vijf kinderopvangorganisaties in de eerste week van de zomervakantie Westland SummerLab georganiseerd. Tijdens deze zevende editie zijn BSO-kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar aan de slag geweest met technologie en duurzaamheid. Een echt ‘kassie’ bouwen, plastic recyclen tot iets nieuws, het bouwen en programmeren van Lego robots, bouwen van constructies met stocks en een elektrisch circuit aanleggen. Allemaal leuke vakantieactiviteiten met een vette knipoog naar de techniek. Uit voorzorg m.b.t. corona kwamen de kinderen op een vast dagdeel met hun eigen opvangorganisatie naar de bedrijfshal van Elektravon-Haket in Naaldwijk.

Belangrijk onderdeel van Westland Summerlab is al 5 jaar het WK Kassiebouwen Junior. Totaal 18 teams van vijf BSO’s gingen de strijd aan voor de titel Westlands Kampioen WK Kassiebouwen Junior. Het team van BSO De Lange Keizer had de snelste tijd en ging er met de wisselbeker vandoor. Eigenlijk waren alle teams winnaar als je zag hoeveel plezier de kinderen beleefden aan het bouwen van de kassies, beschikbaar gesteld door Batist hobbykassen.

Westland Natuur en Techniek Web en vijf kinderopvangorganisaties, Kwest, Okidoki, Simba, 2Samen en De Lange Keizer waren de initiatienemers van dit project.

Westland SummerLab 2020
In de eerste week van de zomervakantie 2020 werd de 6e editie van Westland SummerLab georganiseerd. Normaliter kunnen kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar elke ochtend aan de slag met technologie en duurzaamheid. Zelf elektriciteit maken, aan de slag met magneten, hijskranen of sloten, vogelhuisjes timmeren, een GPS-tocht of een kasje bouwen. Het kan allemaal tijdens Westland SummerLab.

Ook organiseert Westland Summerlab elk jaar het WK KassieBouwen jr. Normaal gesproken gaan de teams na een ochtend oefenen de strijd aan voor de titel Westlands Kampioen KassieBouwen Junior. Maar, in verband met corona, gingen de kinderen in 2020 bij hun eigen kinderopvangorganisatie aan de slag om een kasje te bouwen van tomatenstokjes en lijm en andere materialen (met dank aan tomatenkweker Kees Stijger).
Een deskundige jury heeft de inzendingen digitaal beoordeeld en de winnaars bekend gemaakt. De 8+ groep van Kinderopvang Simba heeft in 2020 het kampioenschap KassieBouwen Junior gewonnen.

De initiatiefnemers van dit project waren: Westland Natuur en Techniek Web en vier kinderopvangorganisaties, Kwest, Okidoki, Simba en 2Samen.

Westland SummerLab 2019
Op dinsdag 23 juli 2019 werd voor de 5e keer Westland SummerLab georganiseerd voor kinderen van de kinderopvang. Er waren veel buitenactiviteiten en natuurlijk de competitie WK KassieBouwen Junior. In 2019 deden hieraan 21 teams mee van Kwest, Okidoki en Simba. Nieuw in dit jaar waren de GPS-tochten. Helaas viel het evenement in een periode van een hittegolf. Om die reden zijn een aantal activiteiten ingekort of zelfs vervallen.

Het WK KassieBouwen Junior 2019 werd onder andere mogelijk gemaakt door B&T Bedrijfs- en Teamuitjes.

Westland SummerLab 2018
Een uitdaging voor ieder kind!
Donderdag 19 juli 2018 werd voor de 4e keer Westland SummerLab georganiseerd. Een dag speciaal voor kinderen van de BSO’s met vele buitenactiviteiten en als hoofdonderdeel de competitie WK KassieBouwen Junior.

Totaal 19 teams van Kwest, Okidoki en Simba gingen met elkaar de strijd aan voor de titel WK KassieBouwen Jr. 2018.  Naast snelheid is ook zorgvuldigheid ieder jaar een belangrijk aandachtspunt tijdens de wedstrijd. Het moet tenslotte een echte stevige en veilige Westlandse kas worden.


Spannende eindstrijd tijdens SummerLab – WK KassieBouwen Jr. 2017
Op donderdag 20 juli 2017 was het parkeerterrein van Okidoki/WOS in ‘s-Gravenzande de plaats voor het WK KassieBouwen Junior 2017. Tijdens het oefenen in de ochtend viel er nog een stevige regenbui, het maakte de kinderen van BSO Okidoki, Simba en Kwest weinig uit. In de loop van de ochtend werden ze steeds fanatieker en brak de zon door de wolken. Met heerlijk droog en zonnig weer zijn in de middag de wedstrijden begonnen, de zon is gebleven tot na de finale.

In totaal 17 teams streden om de fel begeerde WK KassieBouwen Jr. bokaal, een prachtige in glas gegraveerde kas.

Snelheid bij het bouwen in de competitie telt, is de kas binnen de tijd helemaal gebouwd? Ook de zorgvuldigheid is een belangrijk aandachtspunt, het moet tenslotte een echte stevige Westlandse kas worden. Naast het bouwen van de kas speelt ook de creativiteit van het team een rol, een van ‘de ramen’ van de kas moet een kunstwerk worden…

Team N-De Lier eindigde in de wedstrijd op een 3e tijd, team F-jutters op een 2e en team L-Naaldwijk/Oplympus op de beste tijd. In de finale was het nek aan nek tussen team N-De Lier en L-Naaldwijk/Olympus. Uiteindelijk oordeelde de jury dat team F-jutters de beste en meest zelfstandige prestatie had geleverd en werden zij de winnaar van WK KassieBouwen Jr. 2017.

Het WK KassieBouwen was het hoofdonderdeel, maar er waren veel meer mooie activiteiten bij het SummerLab. Onderdelen waar de kinderen zich mee uit konden leven: bootcamp, borden graffiti, timmeren, waterproefjes, bandenplakken, Lego, allerlei vormen kas nabouwen en bellenblazen met touw en stok.

In 2017 werd Westland SummerLab voor de 3e keer georganiseerd. Anders dan in de voorgaande jaren bestond het evenement dit jaar uit één dag. Na 5 jaar is de organisatie van KassieBouwen gestopt met het evenement wat voorheen in oktober plaatsvond. Voor de junior editie heel jammer, het was de laatste twee jaar met name een populair onderdeel bij de jeugd. Populair was het eveneens tijdens de edities van SummerLab in 2015 en 2016. Wij zijn daarom heel blij dat WK KassieBouwen bij Westland SummerLab kan blijven bestaan.

Westland SummerLab was in 2017 een initiatief van SOB Westland, stichting Kwest, BSO Okidoki en BSO Simba.

Westland SummerLab 2016
Westland SummerLab 2016 was bij Okidoki in ’s-Gravenzande. De kinderen hebben die week Lego robots geprogrammeerd, via een speciaal programma kon je de robot allerlei opdrachten geven.

Na een uurtje kennismaken kregen de kinderen de robot steeds meer in de vingers. Er is ook kennisgemaakt met het bouwen van een kas, zelf onderdelen monteren en vooral… goed samenwerken!
Creativiteit, daar kwam het op neer bij de naaimachine, aan de slag met naald en draad. Al snel konden de kinderen, na een korte instructie, mooie figuren maken op de stof. Na 2 uur gingen ze, een ervaring rijker, naar huis. Een klein groepje andere kinderen is op bezoek geweest bij de molen in ‘s-Gravenzande. De molenaar had de molen al in de wind gedraaid, het was indrukwekkend te zien hoe het grote tandwielrad in de molen zijn rondjes draaide. Buiten op het bordes kwamen de wieken met flinke snelheid voorbij, dat was ook een bijzondere ervaring. De molenaar wist de aandacht van de kinderen ruim 1,5 uur vast te houden met mooie verhalen. Op donderdag konden de kinderen ook solderen, mooie en creatieve vormen maken. De week werd op vrijdag afgesloten met een uniek bezoek aan WOS Media.

Jouw passie, jouw VakKracht, onze jeugd.
Na een zeer geslaagde eerste Summerlab in 2015, waren we klaar voor ‘the next level’. Ook in 2016 waren wij vastberaden om de Westlandse jeugd van 8 t/m 14 jaar een aantal inspirerende ochtenden te laten beleven. Ochtenden waarin zij kennis konden maken met uitdagende technologie en duurzaamheid.

Tijdens de eerste twee weken van de zomervakantie 2015 bundelden Samenwerking Onderwijs Bedrijven (SOB), stichting Kwest, Simba en Okidoki hun krachten om SummerLab weer tot een inspirerend, echt Westlands, evenement te maken. We zochten en vonden gepassioneerde bedrijven en enthousiaste personen die dit initiatief omarmden en hun kracht en kennis wilden doorgeven aan de jeugd, onze nieuwe generatie.

SOB Westland en drie kinderopvangorganisaties, Kwest, Okidoki en Simba, waren de initiatiefnemers van dit mooie project en WNME droeg ons warm hart toe.

Westland SummerLab 2015 succesvol verlopen
De eerste editie van Westland SummerLab is op vrijdag 31 juli 2015 succesvol afgesloten. Drie weken lang hebben Westlandse kinderen in de zomervakantie kennis kunnen maken met techniek en duurzaamheid. Elke (werk)dag hebben de kinderen tussen 8 tot 14 jaar een Lego robot leren programmeren, hun eerste kas te bouwen, van een ‘oud’ kledingstuk iets moois gemaakt of zijn met windmolens en aardwarmte aan de slag geweest. Bijna alle dagen waren volgeboekt. De samenwerkende organisaties, BSO Kwest en SOB Westland waren zeer tevreden over de 1e editie van Westland SummerLab.

Het doel was kennismaken met techniek en duurzaamheid, vooral ook ervaren en ontdekken… We wisten het al in te schatten, maar het blijft bijzonder om te zien dat het werkt. Even uitleggen hoe de kasonderdelen gemonteerd moeten worden, hoe de robot wordt geprogrammeerd of creativiteit bij het pimpen van je oude t-shirt, de kinderen pakten het razendsnel op, werden enthousiast en wilden aan het eind van de ochtend niet naar huis! Een bevestiging dat het belangrijk is dat kinderen de kans krijgen de wereld te ontdekken, een mooie, zinvolle en leerzame tijdsbesteding in de zomervakantie.

Voor de eerste keer werd in de zomervakantie van 13 tot en met 31 juli 2015 het Westland SummerLab georganiseerd. Het was een unieke kans voor kinderen om kennis te maken met technologie en duurzaamheid. Kinderen in de leeftijd van 8 tot 14 jaar konden elke ochtend (ma tot en met vr) aan de slag met verschillende opdrachten en materialen. Zelf elektriciteit maken door middel van een windmolen of zonne- energie, van oude kleding een hippe nieuwe outfit samenstellen, aan de slag met Lego om een robot te maken of een echte kas bouwen. Dit kon allemaal van 13 tot en met 31 juli tijdens Westland SummerLab.

Westland SummerLab was in 2015 een initiatief van stichting Kwest en SOB Westland en werd ondersteund door evenementenburo van der Kruit, WK KassieBouwen en Westlandse Natuur en Milieu Educatie (WNME).